12 d’ag 2020

Anar al contingut

La CUP rebutja formar grup propi amb JxCat al Congrés

Els anticapitalistes descarten l'oferiment perquè desdenyen «la demanda d'unitat basada en termes partidistes»

Júlia Regué

La CUP rebutja formar grup propi amb JxCat al Congrés

Alberto Estevez

Tenir grup propi al Congrés dels Diputats comporta avantatges en la dinàmica parlamentària i una injecció econòmica més gran. Si bé el grup mixt ha de repartir-se els temps d’intervenció i els seients en les comissions, el grup propi pot gestionar-lo de manera interna, alternant el partit que fa ús de la paraula, però beneficiant-se per igual dels recursos que reben els que tenen un nombre més elevat de diputats. No obstant, la CUP ha tancat la porta a pactar amb JxCat i amb altres formacions aquesta fórmula, perquè no comparteix «la demanda d’unitat basada en termes partidistes». 

Els republicans es van descartar d’aquesta equació perquè els seus resultats electorals (13 escons) ja els garanteixen grup propi. Fent una interpretació àmplia del reglament, JxCat i la CUP complirien una de les condicions per tenir-lo, perquè juntes superen el 15% dels vots en les quatre circumscripcions catalanes.

Segons fonts anticapitalistes, es decanten pel ‘no’ perquè implicaria una «pèrdua significativa de pluralitat per al moviment independentista». 

Activitat parlamentària 

En les sessions de control, el grup propi facilita entrar en les quotes de preguntes i interpel·lacions al Govern, i també registrar proposicions no de llei en els plens. Però la CUP es va presentar a les eleccions del 10-N amb l’objectiu de la ingovernabilitat i de no participar en l’activitat parlamentària ordinària, sinó només en aquella que serveixi per posar «el dret a l’autodeterminació i l’amnistia» en el centre del debat. 

Per això limiten les seves intervencions en el possible debat d’investidura (on oficiarien un no a Pedro Sánchez), en el de política general i en el dels Pressupostos. La decisió final es formalitzarà aquest dimarts: «Pels minuts i els diners, no ho farem», conclouen fonts del partit.