ENTREVISTA

Zapatero: «Otegi va ser decisiu per al final d'ETA»

«És un fet objectiu», afirma sobre el paper del líder 'abertzale' en el cessament de la violència terrorista

Opina que Sánchez hauria de parlar amb Torra i que els indults no haurien de ser a la taula de diàleg

zapatero-otegi

zapatero-otegi

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero ha tingut aquest divendres paraules de reconeixement per al líder ‘abertzale’ Arnaldo Otegi, amb qui es va reunir per negociar el final d’ETA. En una entrevista a ‘Espejo público’, i preguntat per aquesta reunió que tots dos van mantenir, Zapatero ha afirmat que la contribució d’Otegi per veure el final de la violència terrorista va ser «decisiva». «Això és així. És un fet objectiu», ha subratllat abans d’afegir: «Per a la història, per a la veritat, Otegi va ser un polític decisiu».

Zapatero ha explicat que durant les hores en què van parlar, ell i Otegi van fer un repàs del que havia passat, dels orígens d’ETA: «Li vaig transmetre que tenien recorregut per fer a l’hora d’assumir la culpa, de sentir-se més a prop de les víctimes i del dolor causat. Ell em va escoltar».

El dirigent socialista també ha abordat temes d’actualitat, com les negociacions d’investidura i la situació a Catalunya. Zapatero ha valorat positivament l’acord PSOE-Unides Podem i ha recordat que durant la seva presidència, sempre que va haver de demanar ajuda al PP per l’interès general «la resposta va ser ‘no’».

«Torra em preocupa, però és el president»

Notícies relacionades

Sobre Catalunya, ha remarcat que «només hi ha un camí, i és el diàleg» i ha apostat per la tasca de la política: «Sempre en política hi ha un espai per superar una greu confrontació, aquesta és la grandesa de la política». I en el marc d’aquest diàleg sobre Catalunya, ha opinat que els indults als presos independentistes «no haurien de ser a la taula de diàleg».

S’ha referit al president Quim Torra, de qui ha dit que li sembla un «factor molt negatiu». «Cada vegada que parla em preocupa, però és el president». En aquest sentit, ha opinat que Pedro Sánchez hauria d’agafar el telèfon a Torra.