El PSOE i ERC pacten encarrilar el conflicte polític a Catalunya

Els equips negociadors tornaran a reunir-se dimarts que ve al Congrés dels Diputats

Els de Junqueras segueixen en el 'no', però els dos partits consideren que la reunió ha sigut un punt de partida

51128005 60

51128005 60 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Xabi Barrena

Quan els equips negociadors del PSOE i ERC es van reunir aquest dijous alCongrés dels Diputats  per desbloquejar la investidura, l’atmosfera a Madrid s’havia encomanat de cert optimisme, més del que respira a Catalunya un món independentista que sembla necessitar un temps per digerir un aval a Pedro Sánchez. Els socialistes tenen pressa i volen arribar als torrons amb tot resolt. Als republicans no els ve malament una mica de recorregut per instal·lar en les seves bases que el president claudica, que transigeix, sobretot després del to dur fet servir a la campanya electoral i de decisions com el decret per fulminar la ‘república digital catalana’.‘república digital catalana’

Tenint en compte aquestes circumstàncies, el resultat de la trobada és gairebé tot el que es podia esperar d’un primer contacte oficial, tot i que les converses discretes es mantenen des de fa dies. La reunió deixa les portes obertes al pacte, tot i que denota que hi ha un camí encara per transitar. Dit d’una altra manera, l’acord, si arriba, no és a la cantonada, però sí que hi ha data ràpida per continuar avançant:  dimarts que ve, 3 de desembre, a les cinc de la tarda, al Congrés. És el mateix dia en què es constitueixen les noves Corts. 

En termes concrets, ERC es manté en el ‘no’ a Sánchez. Però els dos partits admeten que estan en el punt de partida. El PSOE reconeix la necessitat de «diàleg institucional» per «encarrilar el conflicte polític a Catalunya»,  una expressió que va utilitzar Sánchez fa dues setmanes, després de firmar l’acord de coalició amb Pablo Iglesias, ja conscient de necessitaria l’abstenció del partit independentista. Els socialistes destaquen l’ambient positiu de la reunió i la voluntat d’entesa.

Els republicans valoren especialment que els socialistes reconeguin el «conflicte polític». Al·leguen que, tot i que els diagnòstics no són coincidents, sí que comparteixen la necessitat d’apostar peldiàleg, entre partits i institucions. A més tornen a insistir que la solució es troba una taula de negociació entre governs, sense apriorismes ni temes vetats, amb un calendari i garanties de compliment.

Gestos de desafiament

ERC va jugar amb els símbols per marcar distàncies. El portaveu parlamentari, Gabriel Rufián; la secretària general adjunta, Marta Vilalta, i el president del Consell Nacional, Josep María Jové, van assistir amb bolígrafs retolats amb el missatge ‘Free Forcadell i llibretes Moleskine (la mateixa marca que la requisada per la Guàrdia Civil a Jové, en la qual presumptament figurava el full de ruta de l’independentisme). Representen diferents sensibilitats del partit republicà i han de coordinar una resposta comuna.

De l’altre costat esperaven la portaveu parlamentària socialista, Adriana Lastra; el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, i el secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa. No van creuar paraula mentre els fotògrafs van prendre imatges de la trobada. Ningú volia posar-ho en risc.

Ambigüitat

A ningú se li escapa que la trobada oficial venia aplanada per previs contactes discrets que els dos partits han mantingut en els últims dies, converses que han esperonat les expectatives d’èxit en els entorns del PSOE i el Govern.

Notícies relacionades

Fonts coneixedores de les converses ja havien advertit que només el fet de sortir de la reunió amb un comunicat, en lloc de fer dues rodes de premsa en què criticar-se, seria un termòmetre indicatiud’avenços. Assenyalaven també que perquè el diàleg no descarrili, el comunicat hauria de ser deliberadament ambigu.

Les dues parts són conscients que tant la dreta coml’ala més radical de l’independentisme  miraran d’utilitzar un eventual pacte per erosionar-los. Aquest desgast, una vegada investit Sánchez, preocupa menys als socialistes que als republicans, nerviosos pelpreu electoral d’aquest acord davant d’uns previsibles comicis catalans. Des que Oriol Junqueras és al capdavant d’ERC, les generals del 10-N van ser les primeres urnes en les quals en lloc de sumar vots, van baixar, circumstància que esperona el temor d’un pacte a Madrid.