negociacions per formar govern

Borrell qualifica d'«anòmal» que ERC sigui clau per a la investidura de Sánchez

El ministre sortint apunta a la responsabilitat del PP: «Quan hi ha alternatives, baixa el preu»

borrell-erc

borrell-erc / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació en funcions, Josep Borrell, ha assenyalat aquest divendres que no consideraERC com una força progressista, però ha admès que l’aritmètica parlamentària «és la que és» i ha apuntat a la responsabilitat del PP per facilitar la formació del govern. «Amb aquests comportaments no en diria progressista. El nacionalisme irredempt està als antípodes d’una posició progressista», ha recalcat el ministre socialista en una entrevista a Onda Cero. Borrell ha admès que la situació política que es viu a Espanya és «anòmala», al dependre la investidura de la posició que adopti un partit independentista que té el seu líder condemnat per sedició. No obstant, ha assenyalat que la situació «és la que és» il’aritmètica parlamentària exigeix que algun partit s’abstingui.

«Si no es volen repetir les eleccions cal investir un govern, i per a això fa falta que algú s’abstingui, si el PP no ho vol fer, caldrà veure si ho vol fer algú altre. Ens agradarà més o menys, però és el que hi ha», ha reiterat Borrell, que ha demanat «no buscar tres peus al gat» a la situació.

L’opció del PP

En aquest punt, ha dirigit els seus comentaris cap al PP, al qual ha retret que critiqui l’acostament del PSOE a ERC per a la investidura del PSOE a ERCi que tampoc ofereixi una alternativa. «¿Per què el PP, que tant es queixa que els independentistes tinguin una influència decisiva, no la facilita?», s’ha preguntat, amb referència al partit de Pablo Casado.

Notícies relacionades

Així, ha criticat que els populars incideixin en la seva negativa a facilitar la investidura de Sánchez, insistint que permetre la formació de govern no és el mateix que recolzar-lo i ha afegit que això suposaria oferir una alternativa. I recorda Borrell, en al·lusió a la negociació amb ERC: «En situacions de monopoli els preus pugen, quan hi ha alternatives els preus baixen». En tot cas, ha defensat que les negociacions es realitzen sempre amb actors amb qui es discrepa i els acords s’han de buscar amb «els quals no s’hi està d’acord»

En concret, sobre les negociacions entre el PSOE i ERC, ha assenyalat que «discrepen molt en moltes coses», han indicat que els independentistes faran el que considerin pertinent per als seus interessos partidistes. «Si ho fan no ho farà per fer un favor a Espanya, però independentment de les seves raons necessitem un govern», ha explicat. «¿A quin preu?», s’ha qüestionat Borrell, «això es parlarà, però el que ha quedat clar és que qualsevol acord no pot fer-se fora del marc constitucional».