Sánchez prepara la seva investidura per al 19-D

El Govern central preveu que el Rei cridi a consultes els portaveus dels grups la segona setmana de desembre

L'Executiu creu assumible portar les negociacions amb ERC a Barcelona i veu el diàleg amb «cert optimisme»

zentauroepp50396610 pedro sanchez191014124637

zentauroepp50396610 pedro sanchez191014124637 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La negociació amb ERCERC segueix en l’aire, però el Govern central ha començat a preparar el terreny per a la investidura de Pedro Sánchez abans de Nadal. Fonts de l’Executiu confirmen a aquest diari que preveuen que el Rei iniciï les consultes amb els portaveus dels grups parlamentaris la segona setmana de desembre, és a dir, no immediatament després que les noves Corts quedin constituïdes el 3-D, sinó uns dies més endavant. Les dates concretes han de ser definides per la Casa Reial. Segons aquest full de ruta, el ple d’investidura al Congrés seria del 16-D al 19-D, dia de la votació definitiva, en la qual els socialistes només necessiten més ‘sís’ que ‘nos’.

Tots aquests plans depenen completament del’abstenció  dels tretze diputats d’ERC. Fonts governamentals confirmen a aquest diari que veuen «senyals positius» per aconseguir aquest acord. Remarquen que el llenguatge dels republicans ha virat en els últims dies i, malgrat les cotilles de prudència i discreció, admeten que comença a respirar-se un ambient de «cert optimisme».

La Moncloa considera que algunes de les propostes que el partit independentista ha posat sobre la taula, com l’avançada per EL PERIÓDICO de portar les converses a una pròxima reunió a Barcelona,reunió a Barcelona són assumibles pel Govern central.

Notícies relacionades

Conscients que la pressa corre més al seu bàndol que en el d’ERC, veus governamentals advoquen per fer gestos que aplanin una negociació que pot estar més encarrilada del que dona a entendre la posada en escena de la trobada d’aquest dijous al Congrés, entre els equips negociadors dels dos partits. 

En aquest clima per aplanar l’entesa, el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha reconegut aquest dijous que, «evidentment», hi ha un «conflicte polític» a Catalunya, expressió que també va recuperar Sánchez fa dues setmanes. La vicepresidenta, Carmen Calvo, està subratllant en les últimes hores que ERC és un partit «històric d’esquerres», gairebé deixant entreveure que pot tenir més sintonia amb un Govern del PSOE i Podem que amb els seus socis neoconvergents de JxCat.