desestima el recurs d'empara

Un Tribunal Constitucional dividit avala la presó provisional de Junqueras

El ple rebutja el recurs d'empara del líder d'ERC per nou vots a tres, i un quart jutge discrepa dels arguments

Xiol portarà una nova proposta a la pròxima reunió per resoldre el recurs presentat per no deixar-lo acudir al Parlament

zentauroepp48244955 jumqui190614114432

zentauroepp48244955 jumqui190614114432 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Constitucional ha posat punt final a la unanimitat que havia caracteritzat les seves decisions durant aquest mandat. Havia passat ja en dues sentències econòmiques, les relativesal Codi Civil català i a l’aval constitucional de l’acomiadament per baixes intermitents, i ara li ha arribat el torn a les desenes de recursos del procés. Era el previsible després que al juliol sorgís una primera discrepància en aquest grup de recursos. Va ser en un assumpte considerat menor, però va servir perquè el tribunal de garanties optés per posposar la resolució de les altres impugnacions fins després de la sentència del procés per no interferir-hi de cap manera.

Coneguda la sentència ja només era qüestió de temps que el ple del Tribunal Constitucional tornés a abordar-los. Aquest dijous ha rebutjat un primer recurs d’empara d’Oriol Junqueras sense fer-ho de forma unànime. Una majoria de nou magistrats enfront de tres ha avalat la presó provisional que va acordar al principi l’Audiència Nacional i va ratificar després el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, quan va assumir la causa.

Els tres magistrats discrepants, als quals s’emmarquen en una sensibilitat progressista Fernando Valdés, Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, entenen que els arguments desplegats en la sentència de la qual ha sigut ponent el president del tribunal, Juan José González Rivas, no són suficients tenint en compte la doctrina exposada pel Tribunal Europeu de Drets Humans després de la seva decisió de fa un any sobre el diputat kurd Selahattin Demirtas.

A la seva discrepància amb la majoria, que es plasmarà en un vot particular, se n’hi sumarà à un altre de concurrent, del magistrat conservador Santiago Martínez-Vares. En el seu cas, comparteix amb els seus companys que el recurs del president d’ERC ha de ser rebutjat, però per arguments diferents als de la majoria.

La sentència, que es coneixerà en la seva integritat en els pròxims dies, juntament amb els vots particulars anunciats, assenyala que les decisions judicials qüestionades compleixen amb les exigències constitucionals de previsió legal, finalitat legítima i proporcionalitat.

Marxa enrere 

L’altre recurs que estava inclòs en l’ordre del dia d’aquest ple era el relatiu a la negativa del jutge Llarena a deixar sortir de la presó el polític català per assistir a la sessió constitutiva del Parlament el gener del 2018. El jutge d’instrucció del procés va preveure la delegació del vot per no interferir en les majories parlamentàries obtingudes a les urnes.

El magistrat Juan Antonio Xiol haurà de presentar una nova proposta de resolució als seus companys en el pròxim ple, que començarà a celebrar-se a partir del pròxim 10 de desembre, després que la que portava, partidària de concedir l’empara a Junqueras, no els convencés, van informar a aquest diari fonts de l’alt tribunal.

Resolució sense arguments

Notícies relacionades

El Constitucional només ha avançat la sentència de la resolució per la qual s’avala la presó provisional de Junqueras. El Constitucional ni tan sols admet les queixes plantejades en el recurs relatives a les vulneracions dels drets fonamentals a la llibertat ideològica i d’expressió, del dret a la tutela judicial efectiva, al seu vessant d’accés al recurs, en el cas, a la doble instància penal (article 14.5 del Pacte internacional de drets civils i polítics), del dret a la presumpció d’innocència i a la vida familiar. A més, el tribunal considera prematura la seva impugnació relativa al dret al jutge ordinari predeterminat per la llei.

I desestima el recurs respecte de tots els altres drets presumptament vulnerats, els relatius a la llibertat personal, aplicació de la presó provisional, participació i representació polítiques i accés a càrrec públic i drets a la defensa i a la legalitat penal.