El CNI detecta «vulnerabilitats» en l'aplicació de Tsunami Democràtic

La plataforma, sobre la qual recau una ordre judicial de bloqueig per un presumpte delicte de terrorisme, continua funcionant

zentauroepp50850659 spain sit and talk191111100659

zentauroepp50850659 spain sit and talk191111100659 / Alejandro Garcia

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) considera que està a punt de poder desmuntar l’aplicació mòbil de Tsunami Democràtic. Els experts del Centre Criptològic Nacional (CCN), l’òrgan del CNI especialista en la ciberseguretat, han detectat «vulnerabilitats» en aquesta plataforma sobre la qual recau una ordre judicial de bloqueig per un presumpte delicte de terrorisme.

Tsunami Democràtic va néixer el 2 de setembre amb l’objectiu d’avivar i organitzar les protestes en resposta a la sentència de l’1-O, que finalment es va fer públic el 14 d’octubre. Aquell mateix dia van aconseguir bloquejar l’aeroport del Prat i més de 100 vols van ser anul·lats. No se sap del cert qui hi ha al darrere, tot i que Carles Puigdemont va saludar el seu naixement ja el primer dia. 

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón va ordenar el dia 18 el bloqueig de l’aplicació, tot i que va tornar a aparèixer en un altre domini. I el passat dia 11 va informar de mobilitzacions com el tall de la frontera de la Jonquera (Girona). El seu proveïdor es troba localitzat fora de la Unió Europea, segons els experts, i per això pot seguir funcionant.

Notícies relacionades

Segons Javier Candau, subdirector del CCN, aquesta eina utilitzada pels independentistes catalans no és invulnerable. «Jo no em preocuparia gaire», ha respost quan li han preguntat pel tema.

Candau ha ofert l’habitual roda de premsa anual en què dona compte a grans trets dels principals atacs patits per les webs de les administracions públiques i de les empreses privades durant aquest any. Segons les seves dades, el CCN ha detectat 36 incidents «crítics» a ordinadors i sistemes informàtics del sector públic i de companyies estratègiques (llum, aigua...), dels quals 22 van arribar d’altres països.  Aquest any es preveu arribar als 37.000 atacs cibernètics, una xifra lleugerament inferior a la del 2018, d’uns 38.000.