SOSPITES DE CORRUPCIÓ

El Suprem pregunta al fiscal si ha d'investigar Borràs

L'alt tribunal ha de decidir si obre una causa contra la diputada de JxCat per haver fragmentat contractes al capdavant de l'Institut de les Lletres Catalanes

Una jutge de Barcelona ha remès les actuacions al Suprem per la condició d'aforada de la política independentista

zentauroepp50678340 barcelona 31 10 2019  entrevista a laura borras191116130855

zentauroepp50678340 barcelona 31 10 2019 entrevista a laura borras191116130855 / ZML

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Suprem ja ha rebut l’exposició raonada en la qual la jutge d’Instrucció número 9 de Barcelona, Silvia López Mejías, exposa els delictes pels quals considera que la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, ha de ser investigada. El primer pas de la Sala d’Admissió de l’alt tribunal ha sigut obtenir l’opinió de la fiscalia per determinar si obre una causa penal per investigar-la i, si escau, jutjar-la, ja que donada la seva condició d’aforada només pot respondre davant de la seva Sala Segona, van informar fonts de l’alt tribunal.

En l’escrit de la magistrada, que va comptar amb el vistiplau de la fiscalia catalana, s’atribueixen  diversos delictes a Borràs per haver presumptament afavorit l’adjudicació de contractes que podrien ser irregulars a un antic col·laborador seu, l’informàtic I. H. F., mentre va estar al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre els anys 2013 i 2018. La jutge ja es va dirigir abans de l’estiu al Congrés per assegurar-se de la condició de Borràs, un tràmit que la Cambra baixa va despatxar recordant-li que només podia ser realitzat pels «més alts òrgans» judicials.

Únicament el president del Tribunal Suprem pot demanar al Congrés que certifiqui la condició d’algú i, si és necessari, dirigir un suplicatori, perquè la Cambra autoritzi el seu interrogatori com a imputat. En aquest cas, tres dels contractes sospitosos ascendeixen a 45.550 euros. Els investigadors sospiten que es va trossejar el cost real en diversos contractes per no arribar a 18.000 euros, límit que la llei establia perquè una administració contractés sense necessitat d’obrir un concurs públic. Actualment aquest límit està en 15.000 euros.

Dels Mossos a la Guàrdia Civil

Notícies relacionades

Després d’esclatar el cas, a finals de novembre del 2018, la llavors responsable de la cartera de Cultura va recórrer diverses cadenes de ràdio per negar els fets. En una, per reafirmar el seu convenciment sobre la poca solidesa de les informacions publicades, Borràs va acabar posant en un compromís el conseller d’Interior, Miguel Buch, a l’afirmar que aquest li havia assegurat que els Mossos no l’estaven investigant: «Ahir, quan vaig parlar amb el conseller Buch i vaig rebre les mostres de recolzament públiques i privades, em va dir que era la policia judicial, que els Mossos no m’estaven investigant».

El comentari donava a entendre que Buch, cap polític de la policia de la Generalitat, havia demanat als Mossos informació sobre un cas que estava sota secret de sumari. Una indiscreció que va provocar que la jutge d’instrucció tragués la investigació als Mossos i la donés a la Guàrdia Civil.