La CUP s'ofereix a entrar a la Mesa per «corresponsabilitzar-se de conseqüències penals»

Els anticapitalistes aprofiten la marxa d'una representant d'ERC per plantejar la candidatura de Maria Sirvent

Els republicans demanen, a canvi, un «acord d'estabilitat governamental», segons els cupaires

zentauroepp42422907 pla mig de la diputada de la cup maria sirvent en roda de pr180306173947

zentauroepp42422907 pla mig de la diputada de la cup maria sirvent en roda de pr180306173947 / Jordi Bataller

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La CUP ha llançat aquest dimarts la candidatura de la diputada Maria Sirvent a la Mesa del Parlament com a secretària quarta després que Adriana Delgado (ERC) hagi renunciat per motius «personals i professionals». Els anticapitalistes no tenen cap representant en aquest òrgan parlamentari a causa dels seus escons, però JxCat i ERC mantenen dos seients cada un. Els republicans ja han ungit la diputada Rut Ribas com a successora de Delgado, però els cupaires han vist una finestra d’oportunitat per fer-se un lloc al tallafoc parlamentari. 

«S’obre una oportunitat molt important per a l’independentisme per fer un exercici de corresponsabilització de conseqüències penals, així com una oportunitat per sostenir amenaces constants que arriben per part del sistema judicial i de partits», ha defensat la diputada de la CUP, Natàlia Sànchez, en roda de premsa.

Notícies relacionades

Els cupaires han fet arribar la seva proposta a JxCat, ERC i els comuns. La reacció dels postconvergents va ser «positiva», segons Sànchez, però ERC ha donat el seu cop de porta ja que perdrien una representació a la Mesa. «Ens han dit que si aquesta proposta no està vinculada a un acord d’estabilitat governamental o a una aprovació de pressupostos, no. Aquesta qüestió ens ha sorprès perquè estan barrejant conceptes. La Mesa no és un òrgan governamental, sinó parlamentari», ha etzibat Sànchez. «Creiem que és important generar un escenari de corresponsabilitat entre tots els grups», ha afegit.

Malgrat el cop de porta d’ERC, ha assegurat que la candidatura segueix sobre la taula i que volen portar-la a votació en el ple del Parlament. «Entenem que és important per a l’independentisme tenir aquesta unitat d’acció per garantir el lliure debat en seu parlamentària. No és una voluntat de protagonisme de partits. Esperem que la resposta pugui ser mirada i llegida des de si és bo o no per a l’independentisme», ha insistit.