entrevista a 'sàpiens'

Jordi Pujol, sobre les tortures a Via Laietana: «Anar a la presó era el millor que et podia passar»

L'expresident ha relatat com va ser torturat a la comissaria quan va ser detingut el 1960

zentauroepp6943982 barcelona 11092007 bcn montilla entrega las medallas de oro 190727185253

zentauroepp6943982 barcelona 11092007 bcn montilla entrega las medallas de oro 190727185253 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha afirmat que durant el franquisme era millor ser a la presó que detingut a la comissaria de Via Laietana, on va ser arrestat i va patir tortures: «Anar a la presó era sortir d’allà, que era on t’apallissaven. La presó era el millor que et podia passar».

En una entrevista a la revista ‘Sàpiens’ recollida per Europa Press, ha relatat com va ser torturat a la comissaria de Via Laietana quan va ser detingut el 1960, tot i que creu que «hauria pogut anar molt pitjor» i que hi va haver casos amb tortures molt més dures.

Notícies relacionades

Jordi Pujol ha explicat que va aguantar les tortures tres o quatre hores fins que va revelar a la policia alguns noms de companys quan «ja no perillava ningú», perquè ja els havia donat temps d’amagar-se. «Vaig aguantar per retardar els horaris de les detencions. Quan vaig donar els noms, gent del món catòlic, ja s’havien amagat perquè els havia avisat la meva dona. En definitiva, va sortir molt bé», ha destacat. Després de les tortures, li van dir que l’endemà continuarien per treure-li més noms: «Això em va inquietar, perquè, evidentment, sabia moltes més coses. Estava baldat i vaig pensar que si l’endemà tornaven ho passaria molt malament».

No obstant, l’endemà el van enviar a la presó, on ja no es produïen aquestes tortures: «I jo content, és clar, com tothom. Anar a la presó era sortir d’allà, que era on t’apallissaven. La presó era el millor que et podia passar, tot i que jo hi anava molt masegat».