judici a l'audiència nacional

Un acusat de ser del Daesh nega plans per atemptar i culpa el seu germà discapacitat

S'enfronta a 12 anys de presó per un delicte d'integració i haver planificat atemptats a Espanya

daesh-madrid

daesh-madrid / Miguel Lorenzo

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Un acusat d’integració en el grup terrorista Estat Islàmic (també anomenat Daesh o ISIS) ha negat haver jurat lleialtat a l’organització i haver planejat la comissiód’atemptats a Espanya, i després ha suggerit que el radical pot ser el seu germà, que té una discapacitat intel·lectual.

Aquest acusat, M. H., s’enfronta a una petició fiscal de 12 anys de presó per un delicte d’integració, els mateixos que el seu germà, A. H. Tots dos porten gairebé dos anys a la presó, els mateixos que un tercer acusat, M. E. F., per a qui el Ministeri Públic sol·licita 31 anys de presó acusat de planificar un atropellament massiu a Madrid en dates nadalenques i en nom d’Estat Islàmic.

Durant el judici que ha començat aquest dilluns al’Audiència Nacional, M. H. ha contestat tant a les preguntes del fiscal com del seu advocat, però ha negat a tota hora pertànyer o acceptar les idees de l’organització terrorista. Tot i que en alguns moments ha dit no recordar haver vist determinats continguts a internet o ha reconegut veure algun vídeo només per curiositat, per saber «el que passa al món àrab», a la major part de les qüestions ha respost negant les acusacions o apuntant que ha pogut ser el seu germà discapacitat el responsable.

Sense vida social

En aquest sentit, ha explicat que durant «15 o 20 dies» va deixar el seu telèfon mòbil al seu germà i que aquest és «com un nen» i «no té amics ni vida social» i es passava el dia ficat a internet a través del mòbil o de l’ordinador de casa seva. Fins i tot ha dit que va poder enviar diners a Turquia; en canvi, ha assegurat que on va enviar diners ell va ser al Marroc, on viu part de la seva família.

L’acusat ha explicat que la seva vida a Espanya abans de ser detingut el desembre del 2017 era molt normal, que treballava en un celler i que mai ha tingut «problema» amb això. També ha remarcat que no anava a la mesquita molt habitualment, cosa que el seu germà sí que feia, tot i que no ha sabut dir amb quanta freqüència.

El germà de M. H. ha dit entendre les acusacions que pesen contra ell i ha negat el delicte que se li imputa, però ha preferit no contestar cap pregunta, ni les del Ministeri Públic ni les del seu advocat. Quant al principal acusat, M. E. F., només ha respost a la seva defensa, a la qual ha assegurat que «mai» ha freqüentat mesquites on es transmeti un discurs radical i que sempre s’ha relacionat amb «gent normal i corrent». Ha negat haver viatjat a zones de conflicte i ha apuntat que només ha viatjat al Marroc, on viu part de la seva família, i a França.

Aficionat al futbol i a la cervesa

També ha manifestat que és aficionat al futbol i que fuma i beu cervesa, que li agrada «la conya», i que només va a la mesquita «de tant en tant», quan no treballa. Per això, ha negat haver radicalitzat o instigat a ningú per cometre atemptats terroristes.

No obstant, la Fiscalia l’acusa d’«haver adquirit el substrat ideològic suficient com per realitzar qualsevol acció que contribuís a les finalitats terroristes perseguides per Daesh, a qui havia prestat jurament de fidelitat» i d’estar «decidit i resolt a passar a l’acció per haver assumit totalment i plenament els seus postulats, finalitats i doctrines».

Segons l’escrit d’acusació, M. E. F. considerava Espanya un «enemic del califat», cosa que va fer sorgir en ell «la voluntat d’atemptar» al país, interès que es va veure «com a mínim reforçat després delsatemptats de Barcelona perpetrats el 17 d’agost del 2017», de manera que «va planejar i va decidir portar a terme un atropellament massiu que perpetraria en una zona cèntrica, de vianants i molt freqüentada de Madrid: Puerta del Sol i adjacents, museu del Prado, Matadero i museu del Ferrocarril».

Atemptat per Nadal

L’acusació sosté que el seu pla era perpetrarl’atemptat el nadal de l’any 2017 «amb l’objectiu de causar la mort de forma indiscriminada al major nombre de persones possibles», per a la qual cosa «ja s’havia descarregat els mapes de les zones en què planejava atemptar» i es va proposar obtenir col·laboració d’una jove granadina amb la qual es comunicava per Facebook i que en realitat, no era qui ell pensava.

Explica que per «guanyar-se la seva voluntat i abans de fer-la partícip dels seus plans terroristes», li va enviar vídeos en els quals s’observaven atemptats a Orlando, París i Londres, així com «nombroses execucions de presoners efectuades per membres d’Estat Islàmic».

La Fiscalia sosté que, en paral·lel, feia proselitisme adoctriament tant personalment amb amics i familiars com en remot mitjançant les xarxes socials i serveis de missatgeria instantània, com va fer amb un agent encobert amb qui va contactar pensant que es deia Ahmed i a qui va enviar diversa propaganda d’Estat Islàmic i vídeos violents.

Salafisme radical 

Així ho ha confirmat durant el judici l’agent de Policia Nacional instructor de l’atestat, que ha destacat també la implicació delsdos germans en l’ideari d’Estat Islàmic, com ho demostren, ha afirmat, vídeos en els quals se sent M. H. proferir càntics sobre el martiri i la gihad.

Notícies relacionades

Segons l’investigador, és «molt usual» que els terroristes d’Estat Islàmic que s’immolaran profereixin aquest tipus de càntics en els quals «s’estan acomiadant» i s’incita d’altres a dur a terme accions violentes. M. H. s’ha defensat assegurant que es tracta d’una cançó «normal» al Marroc, fins i tot en celebracions com casaments, però que ell no comparteix el que s’hi diu.

Quant a les anotacions a mà i en àrab sobre salafisme radical trobades a l’habitació d’A. H., l’investigador ha indicat que part d’elles les va escriure aquest acusat, tal com es desprèn de les anàlisis cal·ligràfiques realitzades, si bé ha afirmat que aquestes proves han confirmat que algunes no pertanyen al seu tipus de lletra.