NEGOCIANT LA INVESTIDURA

Coalició Canària s'obre a recolzar la coalició Sánchez-Iglesias

Oramas espera que el líder del PSOE expliqui els eixos polítics per a la legislatura

Apunta que no seria «lògic» ni «ètic» provocar unes terceres eleccions

undefined51033692 ana oramas191122183112

undefined51033692 ana oramas191122183112 / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Cada vot compta perquè Pedro Sánchez aconsegueixi revalidar el seu mandat a la Moncloa. I aquest divendres sembla que el recolzament de la diputada de Coalició Canària (CC), Ana Oramas, a l’aliança entre el líder socialista i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, és més a prop que fa unes setmanes. A l’espera que el president del Govern en funcions posi sobre la taula quins seran els eixos de la política estatal del futur Executiu, la parlamentària canària es va obrir a donar el seu vot favorable perquè Sánchez formi un Consell de Ministres bicolor amb els morats. Una cosa que fa uns mesos rebutjava en rotund. 

«No donarem suport ni amb vot a favor ni amb abstenció a un Govern del PSOE amb Podem», va sentenciar Oramas enmig de les negociacions estiuenques entre Sánchez i Iglesias. Ara, es mostra més cauta, tot i que continua mostrant els seus recels davant de l’entrada d’Unides Podem en l’Executiu. No obstant, va dir que no seria «lògic» ni «ètic» provocar unes terceres eleccions. La seva condició per secundar els socialistes, va explicar, és que diguin quins camins transitaran durant la legislatura. «Veurem si d’aquí a divendres [quan es reuniran amb el PSOE] es pot donar resposta a totes les qüestions i es pot tenir un plantejament que puguem debatre i prendre decisions», va subratllar, exigint més informació a Sánchez sobre el seu projecte de legislatura. 

Notícies relacionades

L’obertura d’Oramas se suma a la de la resta de partits minoritaris –el PNB, Més País, elBNG i ¡Terol existeix!– que, els últims dies, han mostrat la seva predisposició a arribar a un acord amb el PSOE per investir Sánchez. En l’aire queda el recolzament d’ERC, imprescindible per aconseguir una majoria simple, que exigeix una«taula de negociació» a canvi del ‘sí’. Per aconseguir aquest vot favorable, Sánchez estaria ultimant una oferta que consistiria a formar una taula de partits que permeti dialogar amb l’ala més moderada de l’independentisme i eviti un diàleg bilateral Govern-Generalitat. 

Consulta morada

Mentrestant, a Unides Podem es troben immersos en una consulta als seus militants. Els d’Iglesias preguntaran als seus més de 500.000 afiliats, des d’aquest dissabte i fins dimecres que ve, si estan d’acord a participar en «un Govern de coalició en els termes del preacord firmat per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias». Les confluències d’UP –Esquerra Unida, En Comú Podem i Galícia en Comú– faran el mateix durant aquest cap de setmana.