denúncia per revelació de secrets

Imputats periodistes de vuit mitjans per publicar informacions dels CDR mentre la causa era secreta

Les defenses dels membres dels Comitès de Defensa de la República demanen investigar, a més, si va ser la Guàrdia Civil o la Fiscalia qui va filtrar els documents als mitjans de comunicació

20190923 453767 salidadetenidomo 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El titular del Jutjat d’Instrucció número 41 de Madrid, Juan Carlos Peinado, ha imputat a periodistes de vuit mitjans de comunicació –‘El Mundo’, ‘El País’, ‘ABC’, ‘El Confidencial’, ‘La Vanguardia’, ‘El Español’, la Ser i RTVE– per publicar informacions dels sumaris que es van filtrar sobre la detenció dels Comitès de Defensa de la República (CDR) mentre la causa era secreta, han informat fonts jurídiques.

En el moment d’aquestes revelacions, d’evident interès públic i al·lusives a les ordres de presó dels CDR investigats per terrorisme, el sumari que instrueix el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón es trobava sota secret. Unes setmanes després aquest secret va ser aixecat i van transcendir en els mitjans de comunicació noves revelacions sobre la investigació d’aquest grup presumptament terrorista.

Els periodistes han rebut ja les notificacions de la seva citació com a investigats, segons diverses fonts, tot i que d’altres asseguren que hi ha alguns informadors que encara no havien rebut la notificació quan s’ha fet pública la imputació.

La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha demanat remetre als jutjats madrilenys de la plaça de Castilla la sol·licitud de les defenses de 7 membres dels CDR, a presó per terrorisme, ques’investigués la «filtració massiva» a alguns mitjans de comunicació sobre la causa contra ells malgrat que estava sota secret de sumari.

Denúncia per revelació de secrets

Segons la Fiscalia, aquests fets haurien de ser considerats com una denúncia per revelació de secrets, pel que es tractaria d’un delicte del qual no és competent l’Audiència Nacional i hauria de ser investigat per un jutjat d’instrucció de la plaça de Castilla.

Les defenses dels membres dels CDR volen que s’investigui si aquesta «filtració massiva procedeix de la Guàrdia Civil o de la Fiscalia, a les quals assenyalaven en la seva denúncia.

Notícies relacionades

Criticaven, a més, que mentre ells no tenien «el més mínim coneixement dels fets» i només coneixien la imputació provisional que s’atribuïa als seus defensats, els mitjans havien publicat de forma «exhaustiva» les interlocutòries, inclosos vídeos de la Guàrdia Civil sobre els registres practicats.

Al conèixer-se la imputació dels periodistes, les defenses dels CDR han fet un comunicat en el que asseguren que és una «covardia» imputar els informadors, ja que la filtració «recau en el mateix aparell de l’Estat».

Temes:

Catalunya CDR