OPERACIÓ ÍCAR

El Govern retira 1.400 policies antiavalots de Catalunya

El 80% dels agents desplaçats per sufocar les protestes després de la sentència del procés tornen a les seves bases

Queden desplegats vuit grups d'Unitats d'Intervenció, uns 320 d'antiavalots, a més d'uns 600 guàrdies civils

zentauroepp50459574 galeria191018163755

zentauroepp50459574 galeria191018163755 / MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

El 80% dels policies antiavalots que van ser desplaçats a Catalunya per a l’operatiu de seguretat organitzat després de la sentència del procés han tornat a les seves bases, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Fonts policials van confirmar que 26 grups d’UIPs (Unitats d’Intervenció) i els 10 grups d’UPR (Prevenció i Reacció) de la Policia Nacional ja han deixat la comunitat. Això significa que uns 1.400 policies antiavalots  dels gairebé 1.800 agents que van ser desplegatshan tornat als seus llocs habituals de treball.

A més dels dos grups d’antiavalots amb base permanent a la Zona Franca de Barcelona, amb nom en clau Jaguar, queden desplaçats a Catalunya vuit grups d’Unitats d’Intervenció procedents de tot Espanya; és a dir, uns 320 policies nacionals. S’allotgen en hotels de la Jonquera, Figueres, a Girona; Castelldefels, a Barcelona (dos grups), i Salou, a Tarragona (quatre grups).

Aquests policies són rellevats cada 15 dies per tenir períodes de descans. Sí que es manté de moment el desplegament dels antiavalots de la Guàrdia Civil, uns 600 agents pertanyents als Grups Rurals de Seguretat, que són rellevats cada mes. El dispositiu policial de l’operació Ícares mantindrà, com a mínim, fins al 31 de desembre.

Manen els Mossos

Notícies relacionades

Fonts del Ministeri de l’Interior van explicar que «el dispositiu es va adaptant als escenaris previstos a Catalunya i a les peticions de recolzament que puguin arribar delsMossos d’Esquadra», comenten fonts de l’operatiu. Entre els escenaris més probables que contemplen els serveis d’informació és que pugui sorgir algun «pic de violència», però sense arribar a la intensitat delsdisturbis  ocasionats després de la difusió de la sentència del procés. Durant aquells dies violents, van resultar ferits 311 manifestants, a més de 154 mossos i 134 policies.

Bona part dels antiavalots que van ser desplegats a Catalunya donaran seguretat a la Cimera Mundial del Clima, que se celebrarà a Madrid entre el 2 i el 13 de desembre. Per aquesta cita, els serveis d’informació esperen l’arribada de grups antisistema, també des de Catalunya, i contemplen una possible participació d’alguns CDR i fins i tot una acció sorpresa de Tsunami Democràtic.