DECISIÓ A ESTRASBURG

El Tribunal Europeu de Drets Humans desestima la demanda de Valtònyc contra Espanya

El raper havia apel·lat a la llibertat d'expressió en el seu recurs contra la sentència que el condemna a presó per enaltiment del terrorisme

valtonyc

valtonyc / JOHN THYS (AFP)

1
Es llegeix en minuts
ACN

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha desestimat el recurs de Josep Miquel Arenas, àlies ‘Valtònyc’, contra Espanya per la condemna a tres anys i mig de presó per delictes d’enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona pel contingut de les lletres d’algunes de les seves cançons.  La resolució del tribunal amb seu a Estrasburg va ser dictada per jutge únic, d’acord amb el reglament que regeix l’esmentat òrgan, i va ser comunicada a la defensa del cantant, que exerceix l’advocat Gonzalo Boye, l’11 de juliol, tot i que fins aquest dimarts no s’havia fet pública.

La defensa del raper atribueix el rebuig del recurs a «qüestions relatives a la via interna», malgrat que la justícia europea no els ha comunicat els motius de la decisió. Si finalment es confirma que el rebuig es deu a aquestes qüestions internes, això suposaria que el tribunal encara veuria possible recórrer la condemna. El TEDH només accepta abordar un cas si el demandant ha exhaurit totes les vies de recurs al seu país d’origen.

Després que el maig del 2018, el Tribunal Constitucional rebutgés el seu recurs contra la sentència de l’Audiència Nacional, dictada el 2017, Valtònyc va presentar una demanda davant del TEDH d’Estrasburg al·legant que, amb la condemna, Espanya havia vulnerat la seva llibertat d’expressió.

Notícies relacionades

Actualment Valtònyc viu a Brussel·les, país on va fugir per evitar l’ingrés a la presó, i afronta una ordre europea de detenció. La seva extradició està pendent del que decideixi la justícia belga, que la manté paralitzada a l’espera que el Tribunal de Justícia de la UE resolgui una pregunta prejudicial sobre l’aplicació de l’euroordre.

Valtònyc comparteix defensa amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, processat en la causa del procés, i és habitual veure’l en actes organitzats per l’entorn independentista a Bèlgica.