La Generalitat emplaça el Govern central al diàleg i la negociació

Calvet replica a la ministra Calviño que el problema «no és de convivència, sinó entre Catalunya i Espanya»

Torra convoca la taula de diàleg entre partits catalans, congelada des de la primavera

zentauroepp50771997 23 10 2019 el presidente de la generalitat  quim torra  inte191107135251

zentauroepp50771997 23 10 2019 el presidente de la generalitat quim torra inte191107135251 / David Zorrakino - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha actuat avui com a portaveu del Govern, ha reiterat la petició de diàleg al Govern espanyol després de la sentència del procés. «La ministra Calviño no va ser valenta [en l’entrega de premis de la patronal Foment aquest dilluns] per abordar la necessitat d’un diàleg i negociació que tingui en compte la realitat política del país, amb resultats electorals que avalen una majoria independentista que vol que el diàleg no se circumscrigui al debat intern a Catalunya. Aquest no és un problema de convivència, sinó entre Catalunya i Espanya», ha afirmat. «Pedralbes és el punt de partida», ha afegit en relació amb la taula de diàleg que es va iniciar entre governs a finals de l’any passat.

En paral·lel, Calvet ha confirmat que a començaments de desembre es tornarà a convocar l’anomenada taula de diàleg de partits catalans, congelada des de la primavera –i a la qual no assisteixen el PP i ni Ciutadans. En una primera reacció a aquest anunci, la portaveu del PSC, Eva Granados, ha afirmat: «L’espai de diàleg va ser una moció a proposta del PSC que havíem posat moltes esperances en aquest espai i el Govern ha sigut incapaç i el focalitzo en [el president Quim] Torra, perquè ha sigut incapaç de fer seure en una mateixa taula els seus socis de Govern. Ni la CUP, ni el PP ni Cs. Que s’esforci Torra perquè s’asseguin tots. Si no n’ha sigut informat Miquel Iceta, hem tingut coneixement pels mitjans de comunicació. Sempre anem a totes les reunions, però ens preguntem quin president ho convoca. El que vol fer un referèndum d’autodeterminació o el que no hem vist en cap espai de negociació», informa Júlia Regué.

En relació amb la declaració de Torra com a acusat en el judici pels llaços grocs i les estelades Calvet ha remarcat: «El vicepresident i consellers hem recolzat el president per la seva fermesa i determinació en la defensa de les seves conviccions, que també són les nostres». «Representa una anormalitat democràtica manifesta que el president hagi d’enfrontar-se a un judici per defensar els drets i socials i la llibertat d’expressió. Va ser una jornada anormal, però també excepcional», ha afegit. Calvet ha confirmat que la defensa del president presentarà recurs quan s’emeti la sentència després del judici pels llaços i estelades. 

Informe d’Amnistia

Calvet ha destacat la rellevància de l’informe, amb conclusions «demolidores d’Amnistia Internacional –molt crítica amb la sentència del procés i que reclama la llibertat immediata de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez– i ha emplaçat el Govern espanyol a «seure i negociar». El conseller ha obviat valorar la part de l’informe de l’oenagé que considera just el judici del procés. «El judici hauria de fer pujar els colors al ministeri de Justícia», ha insistit.

El futur de Seat i l’automoció

Notícies relacionades

Calvet, d’altra banda, ha traslladat un missatge de «normalitat» en relació amb la situació de Seat, i ha recordat que el seu president va expressar ahir a la nit en els guardons de Foment «normalitat absoluta» respecte a l’activitat empresarial de la companyia. «Garantir el dret a la protesta i al desenvolupament ordinari del país», ha destacat el conseller respecte a les protestes i bloquejos de vies de comunicació. El Govern ha aprovat un pla estratègic de recolzament a la mobilitat i l’automoció, que planteja la innovació i nous models de negoci, la inversió i internacionalització, el talent, ocupació i responsabilitat social i, finalment, les infraestructures de recolzament. 

Advertència a Foment

D’altra banda, Calvet ha reclamat a la Patronal Foment que en esdeveniments com el d’aquest dilluns en absència del president del Govern espanyol, sigui el president qui tanqui els actes. «En absència del president de l’Estat, qui ha de tancar l’acte és el president de la Generalitat, només faltaria, adduir raons protocol·làries ens sembla una falta de respecte».