les negociacions

Calvo demana a l'independentisme que faciliti la investidura

Apel·la a la seva «responsabilitat» i li reclama que «vetlli» per l'interès general des dels seus escons al Congrés

Les bases socialistes validaran dissabte el pacte amb Iglesias, amb la participació com a gran incògnita

GRAF7794. CALVIA (MALLORCA) , 27/10/2019.- La vicepresidenta del Gobierno en funciones, Carmen Calvo, interviene en un mitin de precampaña del PSIB en Calvià. EFE/CATI CLADERA

GRAF7794. CALVIA (MALLORCA) , 27/10/2019.- La vicepresidenta del Gobierno en funciones, Carmen Calvo, interviene en un mitin de precampaña del PSIB en Calvià. EFE/CATI CLADERA / CATI CLADERA (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

L’equip de Pedro Sánchez està submergit en la negociació amb els partits minoritaris per aconseguir superar la investidura, amb els esforços centrats a aconseguir la imprescindible abstenció dels 13 diputatsd’ERC com més aviat millor. Les converses són discretes i complicades perquè la conjuntura política a Catalunya Catalunyadificulta als republicans repetir al desembre l’aval que sí que van poder donar al juliol. De fet, aquest dilluns, la principal força independentista va posar preu als seus vots. A saber: taula de diàleg en la qual es pugui «parlar de tot», calendari i mecanismes per al compliment dels compromisos que s’adquireixin. Tot i que els de Oriol Junqueras prefereixen un Executiu progressista a Madrid, creuen que seria devastador entregar-lo gratis, sense poder mostrar a les seves bases un triomf, o almenys, un avenç. 

En aquest clima negociador, la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, va demanar aquest dimarts als partits independentistes que assumeixin la seva responsabilitat i permetin la formació d’un nou Executiu perquè, va continuar, els socialistes ja han fet tot el que estava a les seves mans per aconseguir el desbloqueig polític. Mentrestant, la portaveu parlamentària, Adriana Lastra, continua provant d’ampliar la base de recolzaments a Sánchez i es va reunir amb els responsables de Terol Existeix i el BNG. Els dos partits es van mostrar proclius a facilitar la investidura si hi ha contrapartides territorials. Per al PP, que ha donat en els últims dies senyals contradictoris sobre la seva voluntat de deixar governar el PSOE, aquestes negociacions «en la foscor» posen de manifest el «cordó sanitari» de Sánchez contra el constitucionalisme per «aïllar» el partit de Pablo Casado.

La responsabilitat

Calvo, mentrestant, va demanar «responsabilitat» i altura de mires a «tots, inclosos els partits independentistes que es presenten a les eleccions generals i que tenen escó a les Corts generals espanyoles, perquè a ells també els toca vetllar de la manera que considerin oportú per un país que ha de tenir govern i aviat», ha reclamat des de Còrdova. «Ningú entendria que es continuïn frustrant no només les expectatives del país sinó també les dels ciutadans que volen que hi hagi govern. És absolutament inacceptable que tots no presentin amb responsabilitat i amb maduresa la part que a cadascú li correspongui», va insistir.

Notícies relacionades

Segons el parer de la vicepresidenta, que en principi repetirà en el seu càrrec si finalment hi ha pacte d’investidura, Sánchez ha fet el que estava a les seves mans després de les eleccions generals per evitar el bloqueig. «Hem anat al màxim de les nostres responsabilitats oferint una coalició de Govern pensant que al seu entorn els altres s’han de comportar de manera responsable i madura», va argumentar.

La consulta

Sánchez, de moment, només té assegurat el recolzament dels35 escons d’Unides Podem, que units als 120 que va aconseguir el PSOE sumen 155, insuficients per a la reelecció del president en funcions. Però aquesta és la base sobre la qual els socialistes volen aixecar la investidura, i la seva militància votarà aquest dissabte sobre el pacte de coalició aconseguit amb Pablo Iglesias. No hi ha cap dubte que les bases del partit validaran l’acord, però ningú s’atreveix a avançar xifres de participació,claus per saber el nivell d’implicació dels afiliats. La direcció del PSOE, en tot cas, confia a mobilitzar més de la meitat dels militants.