'cas Lezo'

El jutge proposa jutjar Ignacio González per frau i malversació

Calcula que la compra d'Emissao pel Canal d'Isabel II va causar un perjudici d'entre 6,4 i 9,6 milions d'euros

L'expresident madrileny es va apropiar d'1,6 milions i es va encarregar de supervisar el cobrament de comissions

zentauroepp42411151 graf5021 madrid  5 3 2018   el expresidente de la comunidad 180305105523

zentauroepp42411151 graf5021 madrid 5 3 2018 el expresidente de la comunidad 180305105523 / Ballesteros

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón s’ha proposat que no se li acumulin les peticions de la fiscalia. Aquest divendres Anticorrupció el va instar a donar per conclosa la instrucció de la peça principal del ‘cas Lezo’ i el magistrat va dictar aquest dilluns la corresponent interlocutòria de transformació de diligències (equivalent al processament en els sumaris), en què proposa jutjar l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González pel sobrepreu pagat i les comissions rebudes per la compra pelCanal d’Isabel II de la brasilera Emissao.

García-Castellón considera que també han de ser jutjades per aquesta operació sis persones més per delictes de frau a l’administració i malversació de cabals públics agreujat. En aquesta peça s’ha investigat l’operació «plena d’il·licituds» desenvolupada entre 2012 i 2014 per Inassa, filial sud-americana de la companyia pública madrilenya, per adquirir Emissao Engenharia i Construçoes per 25 milions de dòlars (23,3 milions d’euros). Segons el jutge, això va suposar un perjudici a les arques públiquesd’entre 6,4 i 9,6 milions d’euros.

La interlocutòria explica que hi va haver un sobrepreu indegut pagat perquè els investigats poguessin repartir-se comissions il·legals, «sota la permanent supervisió i vigilànciad’Ignacio González, qui fixaria les quanties de les comissions sent la seva el doble que la dels altres».

900.000 i 1,8 milions

La resolució, que arxiva les actuacions respecte a 14 persones, descriu tot el procés d’adquisició de la mercantil brasilera en el qual es van cursar diferents transferències fetes per l’ens públic en comptes establertes a Suïssa i el Brasil, amb comissions que van acabar en diferents comptes situats a l’estranger a nom d’algun dels investigats i les seves societats interposades. D’aquesta manera, segons la interlocutòria, Ignacio González va rebre 1,8 millones de dòlars i en el cas dels exresponsables d’Inassa i altres empreses utilitzades en l’operació Edmundo Rodríguez, Diego Fernando García Arias, Ramón Navarro Pereira i Luis Vicente Moro Díaz, 900.000 dòlars cada un.

Notícies relacionades

A més d’ells, el magistrat també proposa jutjar María Fernanda Richmond, directora financera de Canal Gestió i consellera de Canal Extensia, i Sebastiao Cristovam, propietari d’Emissao, que va acceptar incrementar el preu de venda amb l’objectiu de facilitar el repartiment de fons.

Es tracta de la segona peça del‘cas Lezo’ conclosa. L’anterior va ser la relativa a l’operació anterior: la compra entre 2001 i 2002 per l’empresa pública de gestió de l’aigua madrilenya de la colombiana Inassa. Finalment, van quedar fora de la causa l’exministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón, el mateix  González i l’exvicealcalde de Madrid Manuel Cobo.