SONDEIG DE LA GENERALITAT

El 'sí' a la independència de Catalunya retrocedeix al seu nivell més baix des de l'1-O

El 48,8% dels catalans rebutgen la secessió i el 41,9% la recolza, segons el CEO

L'enquesta està elaborada abans de la sentència del procés i les eleccions generals

El 'sí' a la independència de Catalunya retrocedeix al seu nivell més baix des de l'1-O

David Zorrakino

Es llegeix en minuts

Jose Rico

La independència de Catalunya continuava perdent suports abans de les condemnes de presó contra els líders del procés. El 48,8% dels catalans amb dret a vot rebutgen la secessió, mentre que el 41,9% la recolza, segons una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat. Els partidaris d’un estat català han retrocedit dos punts des del juliol i 6,5 punts des del març, mentre que els detractors de la ruptura amb Espanya han crescut mig punt des del juliol i 4,7 punts des del març. El ‘no’ arriba així al seu valor més alt des del juny del 2017, i el ‘sí’ cau a la seva pitjor cota també en dos anys i mig.

Així ho reflecteix l’enquesta sobre ‘Cosmopolitisme i localisme a Catalunya’ del CEO, elaborada entre el 16 de setembre i el 7 d’octubre –abans de la publicació de la sentència de l’1-O– amb una mostra de 1.500 persones i un marge d’error de 2,53. Respecte al sondeig del juliol d’aquest any, la tendència es manté incrementant la distància entre detractors a la independència i favorables: en aquesta enquesta el 48,3% optaven pel ‘no’, i el 44%, pel ‘sí’.

El juny del 2017 el ‘sí’ a la independència va registrar el 41,1%, el valor més baix des que es va iniciar aquesta sèrie, el desembre del 2014, i aquest mateix sondeig va assenyalar que el ‘no’ a la independència arribava al 49,4 %, només superat pel 50 % que va indicar l’enquesta del juny del 2015.

En aquesta ocasió, el CEO ha plantejat la pregunta no només a persones amb ciutadania espanyola, sinó també a estrangers: també tenint en compte que en aquest sector de població el recolzament a la independència se situa en el 40,3% i el ‘no’, en el 49,3%. Fins a l’octubre del 2017, segons la sèrie històrica del CEO, el ‘sí’ avantatjava el ‘no’, tendència que va canviar a partir del juliol del 2019, sempre segons les dades d’aquest organisme de la Generalitat.

Model territorial preferit

El CEO també ha plantejat una altra pregunta, en què qüestiona els enquestats si prefereixen que Catalunya sigui una comunitat autònoma (opció escollida pel 28% de la mostra), un estat dins una Espanya federal (21,6%) o un estat independent (33,6%).

Així, el percentatge d’enquestats que assenyalen en aquesta pregunta que volen que Catalunya sigui un estat independent és el més baix des del febrer del 2012, quan aquesta opció la van escollir el 29% dels enquestats, però també baixen els que es conformen que sigui una comunitat autònoma, mentre que pugen els que aposten per una Espanya federal.

Una altra de les preguntes s’endinsa en les relacions entre Catalunya i Espanya: un 58,8% assenyalen que l’autonomia de Catalunya és insuficient, un 25,1% creu que és suficient i un 6,5% que és excessiva.

Aprovat als Mossos

Segons el mateix sondeig, el 72,9% dels catalans suspenen la monarquia, mentre que el 25,1% l’aproven, i la mitjana de valoració que li atorguen els ciutadans és d’un 2,17. A la pregunta sobre quin grau de confiança mereixen als ciutadans diverses institucions, el Govern de la Generalitat obté un 4,44; el Govern central, un 3,08, i els Mossos d’Esquadra, un 6,18. Les institucions més ben valorades pels catalans són les universitats, que obtenen un 6,8.

Et pot interesar
  • Seguiu tota l’actualitat política en el canal de Telegram d’EL PERIÓDICO