EL TAULER CATALÀ

Els comuns i el Govern reactiven la negociació dels pressupostos

Dijous hi va haver una reunió per parlar dels comptes catalans

Aragonès planteja la rebaixa del 30% de les taxes universitàries, una de les demandes de la confluència de Colau

albiach

albiach

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Passades les eleccions, arriba l’hora dels pactes. El primer, i més notori, ha sigut el que han rubricat Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per conformar un govern progressista. Per a això, necessitarien l’abstenció en la segona votació de la investidura de Cs o d’ERC. Els republicans ja s’han abstingut aquesta setmana en els pressupostos d’Ada Colau  a Barcelonad’Ada Colau . En aquestes carambola a tres bandes, el Govern comença a fer gestos per aconseguir que els comuns tornin el favor permetent aprovar els comptes catalans, prorrogats des del 2017.

Després que dijous hi hagués una reunió entre els comuns i el Govern, Pere Aragonès ha mogut la primera peça en aquest sentit. Aquest divendres el vicepresident i conseller d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que el Govern inclourà unarebaixa del 30% de les taxes universitàries en els pressupostos de la Generalitat del 2020, que preveu que el Parlament aprovi en «els pròxims mesos». «El pròxim curs, si s’aproven els pressupostos, l’accés a la universitat es rebaixarà un 30%, en línia amb el que ens demanaven els estudiants als carrers i els rectors», ha dit Aragonès en una roda de premsa en què ha presentat la ‘Nota d’Economia 105: La revolució digital a Catalunya’.

Notícies relacionades

«Ens ha sorprès que el vicepresident Aragonès parli de les negociacions en públic la mateixa setmana que s’ha anunciat la possibilitat d’un Govern progressista a l’Estat. La importància de la discreció en les negociacions és una cosa que ja hauríem d’haver après», han assenyalat fonts de Catalunya en Comú-Podem.

Com recorden els comuns, aquesta va ser una de les seves 10 demandes per aprovar els pressupostos de l’any passat. «Era una línia vermella en la negociació. És una molt bona notícia que el Govern es mogui i accepti el que és un mandat del Parlament per rebaixar les taxes universitàries. Segurament si el Govern es posés les piles en altres temes com les guarderies, les llistes d’espera i la lluita contra el canvi climàtic seríem més a prop d’uns pressupostos socials», afegeixen. En l’actualitat Catalunya viu dels comptes prorrogats del 2017, ja que ni l’any passat ni aquest ha aconseguit aprovar els pressupostos.