AUDIÈNCIA NACIONAL

Arxivada la querella per lesa humanitat presentada per ferits de l'1-O

El jutge afirma que davant del procés «l'Estat tenia l'obligació d'utilitzar tots els mitjans precisos per restituir l'ordre constitucional»

La interlocutòria afirma que no hi ha cap requisit per poder acreditar aquest gravíssim delicte

zentauroepp40376085 mora la nova  ribera d ebre   01 10 2017  politica  referend190905190432

zentauroepp40376085 mora la nova ribera d ebre 01 10 2017 politica referend190905190432 / JOAN REVILLAS

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha arxivat la querella presentada per nou ferits de l'1-O contra diversos responsables de les forces i cossos de seguretat de l'Estat per delicte de lesa humanitat en relació amb l'actuació de la Policia i la Guàrdia Civil durant el referèndum il·legal de l'1 d'octubre del 2017.

«S'ha de tenir en compte que la intervenció de les Forces i Cossos de Seguretat a què al·ludeix la querella va tenir lloc com resposta a les greus i violentes alteracions d'ordre públic, unides a altres fets delictius i esdeveniments que s'estaven produint, va suposar no només la legítima intervenció de les forces i cossos en la repressió d'actes manifestament il·legals tendents, en principi, a la subversió de l'ordre constitucional, sinó també la proporcionada actuació dels querellats, en vista de les xifres d'aldarulls produïts, al número de lesionats i a l'entitat dels mateixos», explica el magistrat.

Afegeix que, com també argumentava el fiscal, davant de les actuacions desenvolupades per aconseguir proclamar la independència de Catalunya. «L'Estat tenia l'obligació d'utilitzar tots els mitjans precisos de què disposava per mantenir la seguretat pública i restituir l'ordre constitucional alterat».

No compleix requisits

El magistrat repassa les condicions necessàries per entendre comès aquest delicte per concloure que amb la querella “no s'aporten ni consten mínimament acreditades dades o elements objectius que permeti considerar la concurrènci d'aquest delicte». 

Notícies relacionades

Assenyala que «manca del mínim rigor que reclama el precepte» i declara «la insuficiència probatòria en la qual se sustenten les afirmacions que ostenten, i que la perpetració del delicte no apareix degudament justificada». 

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 2 es remet a l'informe fiscal que fa un recorregut cronològic pel procés que va conduir a l'1-O. Així explica que «amb totes aquestes actuacions el que es pretenia era donar una aparença de legalitat jurídica al pretès acte fundacional de la república independent de Catalunya, sabent que amb això es cometia el risc que es produirien aldarulls greus i alteracions d'ordre públic de resultat dubtós amb grans possibilitats de risc i inseguretat per a la població». I això explica l'actuació policial aquest dia.