corrupció policial

Villarejo demana quedar en llibertat vigilada sotmès a un control telemàtic

El seu advocat afirma que no hi ha risc de fuga perquè l'investigat té «una vida feta» i necessita un tractament hospitalari

villarejo

villarejo

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’excomissari José Villarejo ha demanat a la Sala Penal de l’Audiència Nacional que revoqui ladecisió de prorrogar-li dos anys més la seva estada en presó preventivapresó preventivai reclama que el deixi en llibertat provisional sotmès a vigilància domiciliària i amb una turmellera de control telemàtic.

En un extens escrit de 62 pàgines, al qual ha tingut accés Efe, la defensa de Villarejo recorre la pròrroga de presó acordada pel jutge del cas, Manuel García Castellón, després d’una vista celebrada, a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, el 24 d’octubre, que considera nul·la per les condicions en què es trobava aquell dia l’excomissari després de patir una crisi d’hipertensió.

Segons el seu advocat, Antonio José García Cabrera, aquell dia estava de baixa mèdica i per poder ser present a la vista mitjançant videoconferència des de la presó d’Estremera (Madrid), on està ingressat des de novembre del 2017, «se li va intentar baixar artificialment latensió arterial de manera brusca i en un curt període de temps». Per a això, segons relata en el seu escrit, «se li van subministrar entre 8 i 10 pastilles sense informar-lo de quins medicaments eren malgrat preguntar-ho insistentment», quatre de les quals «en un espai inferior a dues hores».

«Tracte inhumà»

«Per tot això, per l’esdevingut el dia 24 d’octubre en el seu conjunt, considerem que es va vulnerar el seu dret fonamental a la integritat física i moral, i va ser sotmès a un tracte inhumà i degradant», motiu pel qual reclama que es decreti la nul·litat d’aquesta diligència. Pel que fa al recurs contra la interlocutòria per la qual el jutge García Castellónva acordar prorrogar la seva presó provisió provisional fins al límit màxim dels quatre anys davant d’un «evident» risc de fugaquatre anys, entre altres motius, la defensa de Villarejo tracta de rebatre’ls tots.

Sobre el risc de fuga esgrimeix «el seu arrelament familiar, social, professional i econòmic» i recorda que compta amb un domicili familiar «on es quedaria en cas de ser decretada la seva llibertat, vivint amb la seva cònjuge i la seva filla d’11 anys».

A aquesta circumstància afegeix «la mateixa edat de l’investigat –68 anys–, una edat que en l’àmbit penal és rellevant i que subjectivament indueix a considerar que amb aquesta edat una persona ‘amb una vida ja feta’ no se sostrauria a les seves obligacions», tenint en compte, a més, «la necessitat de rebre un tractament hospitalari de la malaltia que pateix».

Destrucció de fonts 

Notícies relacionades

Discrepa també que hi hagi risc de reiteració delictiva si queda en llibertat, perquè la suposada organització delictiva que Villarejo lideraria i que el jutge va definir com una «estructura paraestatal» «en cas d’existir, no podria operar per tal com tota l’estructura empresarial de l’investigat està intervinguda judicialment». «Tots els comptes corrents estan bloquejats sense possibilitat material de cap actuació, tots els col·laboradors o presumptes intervinents estan sotmesos a mesures cautelars» i, per tant, aquest risc «en cap cas és de tal intensitat i excepcionalitat que no pugui ser conjurat amb altres mesures cautelars menys costoses».

A més, «transcorreguts ja més de dos anys des de la detenció i bastant temps més des de l’inici de la investigació, no subsisteix ja un risc d’alteració i destrucció de fonts de prova d’una intensitat tal que impedeixi adoptar alguna mesura menys costosa» que la presó.