AL PARLAMENT

Els independentistes eviten que Torra comparegui per aclarir si té vinculació amb els CDR detinguts

JxCat, ERC i la CUP veuen en les sol·licituds de compareixença al Parlament un «intent de criminalitzar» el Govern

zentauroepp50771997 23 10 2019 el presidente de la generalitat  quim torra  inte191107135251

zentauroepp50771997 23 10 2019 el presidente de la generalitat quim torra inte191107135251 / David Zorrakino - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els tres grups independentistes han evitat aquest dimecres que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi d’acudir al ple per aclarir si té o no vinculació amb els nou CDR acusats de terrorisme. Els diputats han votat fins a quatre peticions de compareixença (Cs, PPC, PSC i Catalunya En Comú-Podem), però JxCatERC i la CUP han sumat més vots en contra. Socialistes i comuns han unit forces en les seves propostes, però s’han quedat amb el resultat de 64 vots a favor, 66 en contra i 0 abstencions. 

El republicà Ernest Maragall ha insistit que aquesta petició de compareixença «és un pas més en l’operació d’assetjament i demolició contra les institucions i l’independentisme com a projecte polític». «Això d’avui és la més explícita prostitució de la degradació parlamentària», ha etzibat, i s’ha mostrat especialment molest amb els comuns per una actitud que ha qualificat d’«especialment decebedora». «Això és un intent vergonyós de criminalitzar el president», ha conclòs.

En la mateixa línia s’ha expressat el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, que ha vindicat Torra com un president «íntegre»: «No entrarem en el joc de destruir per destruir. Ha dit mil vegades que de violència res, que independència sí, però a les urnes i amb el diàleg que vostès neguen», ha asseverat, i ha reclamat als grups que «tornin a la política».

La CUP s’ha solidaritzat amb els CDR arrestats i han denunciat que alguns es trobin en règim d’aïllament. La diputada Maria Sirvent ha afirmat que els equips de defensa «van tenir dificultats per exercir» com a advocats seus i ha afirmat que «les seves declaracions no tenen cap validesa jurídica» perquè van ser sotmesos a «amenaces contra ells i les seves famílies». «És una operació d’Estat amb una clara intenció política [...] No creiem en aquest procediment judicial, però si vostès sí que hi creuen, haurien d’esperar fins que acabi», ha conclòs.

«Sentit comú»

La cap de l’oposició i líder de CsLorena Roldán, ha recorregut al sumari per insistir que el Parlament acumula «dos intents d’assalt en un any» i que el Govern «no hi fa absolutament res». «Això es diu totalitarisme», ha denunciat, i ha criticat que es veti una compareixença per saber si el pla dels CDR per «atrinxerar-se a la Cambra catalana» tenia la seva complicitat. També el diputat popular Santi Rodríguezha assenyalat el president per «alimentar el conflicte»: «Diu que són gent compromesa, i a aquesta gent compromesa jo els vull a la presó».

Notícies relacionades

En un to molt menys bel·ligerant, el diputat del PSC Ferran Pedretha demanat a l’independentisme que surti a desmarcar-se dels detinguts. «En un moviment tan ampli pot ser que hi hagi gent que opti per un model no democràtic», ha expressat, però ha dit que «davant de la gravetat de les vinculacions que presumptament existirien amb gent que estava preparant explosius, el mínim que es pot fer és que comparegui el president en seu parlamentària». «No li demanem una prova diabòlica, que provi la inexistència, no ha de provar que no existeix, però sí es mereix una explicació política sobre aquestes greus que conclusions a les quals es pot arribar llegint el sumari», ha reblat.

La portaveu de Catalunya En Comú-PodemSusana Segovia, ha criticat la banalització del terrorisme i la seva equiparació amb l’independentisme. «Sabem que estem davant d’un moment polític complicat. No ens podem permetre qualsevol ombra de dubte sobre les seves intencions. Catalunya necessita un president a l’altura de la història i no que vulgui fer història». Segovia ha demanat que es respecti la presumpció d’innocència, però ha defensat que Torra hauria d’acudir al ple per donar explicacions «per sentit comú i responsabilitat institucional».