NOU PROCÉS DE NEGOCIACIÓ

Casado avisa a Sánchez que no compti amb ell per a l'abstenció després d'escollir els «radicals» de Podem

El líder del PP lamenta ara que ni tan sols li hagi trucat malgrat que García Egea, el seu número dos, va demanar el cap del líder del PSOE la nit electoral

zentauroepp50866085 comit ejecutivo pp191112122754

zentauroepp50866085 comit ejecutivo pp191112122754 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El president del PP, Pablo Casado, ha advertit a Pedro Sánchez que s’oblidi de «qualsevol col·laboració» amb el seu partit ara que ja ha anunciat un preacord amb Podem per a un Govern de coalició. Casado ha mostrat el seu malestar perquè el president en funcions ni tan sols s’hagi posat en contacte amb ell després de les eleccions. No obstant, cal recordar que el secretari general dels populars, Teodoro García Egea, ha demanat el cap de Sánchez en nombroses intervencions en aquestes últimes 48 hores sense voler aclarir si el seu partit s’abstindria amb un altre candidat.

A Sánchez encara no li surten els comptes per a la seva investidura amb el recolzament de Podem i aquesta llista de partits (PNB, Més País, Compromís, Coalició Canària, BNG, Terol Existeix i el PRC), atès que Ciutadans s’ha afanyat i ha emès un comunicat oficial en què assegura que «no pot donar suport al fet que Sánchez i Podem portin les regnes del Govern d’Espanya». Amb els números ajustats en què es mou el PSOE, tot i que els taronges (10 escons) acceptessin abstenir-se, no seria suficient per aconseguir la investidura, així que té l’opció de buscar l’abstenció d’ERC (13 diputats), una possibilitat davant la qual els socialistes es mostren reticents ara per ara. Una altra solució seria reclamar l’abstenció del PP, una porta que Casado ha tancat avui.

Álvarez de Toledo i el Govern de concentració

Aquesta és la posició que ha marcat el dirigent popular, tot i que en la reunió del comitè executiu nacional ha sentit com el seu portaveu al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, reclamava la necessitat de conformar un Govern de concentració PSOE-PP-Ciutadans. Ho ha fet quan ja es coneixia la notícia del preacord entre Sánchez i Iglesias i ho ha reafirmat minuts després a Twitter, on ha assenyalat que el veu imprescindible «davant del desafiament insurreccional, davant de la crisi econòmica» i «davant de l’amenaça d’un Govern amb Podem avalat pels sediciosos», amb referència a aquest possible recolzament indirecte d’ERC. 

Segons fonts de la direcció del PP, Casado ha evitat contestar-li i ha fet una resposta global a tots els dirigents que han estimat prendre la paraula, entre altres Juan Manuel Moreno (president d’Andalusia) i Alfonso Fernández Mañueco (president de Castella i Lleó).

No ha acceptat preguntes

En una declaració sense preguntes després del comitè executiu nacional, Casado ha assegurat que el seu partit realitzarà una «oposició rotunda» i que si es constitueix aquest nou govern «i no va bé» el PP «està amb els espanyols per representar una alternativa allunyada d’extremismes, independentistes i radicals». Segons l’opinió del president dels populars, el secretari general del PSOE, amb el pas que ha fet, assumeix els Pressupostos pactats fa un any amb l’«esquerra radical» d’Iglesias i continua amb la «interlocució bilateral amb la Generalitat, instal·lada en l’absoluta il·legalitat».

Notícies relacionades

El líder dels conservadors, en la línia del que havia dit pocs minuts abans Alberto Núñez Feijóo a l’anar-se’n de la reunió, ha lamentat que Sánchez sigui un «tap» per als pactes i no representi el PSOE històric i «assenyat». Casado ha acusat Sánchez de ser «el tap» per als pactes i de no representar el PSOE històric, al qual ha qualificat d’«assenyat» i que ha considerat urgent «que torni».

Fonts de la direcció del PP han explicat que Casado va telefonar al líder del PSOE la nit electoral, però no va aconseguir contactar amb ell. Ahir dilluns, el president en funcions li va contestar mitjançant un whatsap dient-li que no va poder atendre’l i no li va tornar la trucada. A la seu de Génova hi ha malestar perquè Sánchez ni tan sols s’ha posat en contacte amb ell per explicar-li el preacord amb Podem i remarquen la «lleialtat institucional» mantinguda pel president del PP aquests últims mesos, atenent totes les reunions a què ha sigut convocat i oferint «fins a 11 pactes d’Estat».