PLE DEL PARLAMENT

JxCat i ERC donen suport a Buch i eviten la seva reprovació

El Parlament exigeix que els Mossos condicionin la seva col·laboració amb la resta de cossos policials a la no utilització de bales de goma

parlament-otra-vez

parlament-otra-vez

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Republicans i postconvergents han donat aquest dimarts suport al titular d’Interior, Miquel Buch, i han evitat que el Parlament reprovi la gestió del conseller al capdavant delsMossos d’Esquadra en dues mocions diferents. Els seus promotors, la CUP i Catalunya En Comú-Podem, s’han quedat sols, ja que el PSC, Cs i PPC no han decantat la balança i s’han mogut entre el ‘no’ i l’abstenció en les dues votacions. 

Aquesta sessió parlamentària s’ha celebrat sense la presència dels membres del Govern, perquè la modificació de l’horari per esquivar el Tribunal Constitucional amb un text de la CUP sobre l’autodeterminació ha fet que part de la jornada coincidís amb la reunió setmanal del Consell Executiu.

En el grup republicà hi ha hagut esquerdes. En el text cupaire que exigia al president de la Generalitat, Quim Torra, que cessés Buch s’han comptat tres abstencions: dos dels diputats de Demòcrates –Antoni Castellà i Titón Laïlla– i una altra de la parlamentària Gemma Espigares. En la proposta dels comuns, en què es demanava la reprovació del conseller, s’han tornat a abstenir Castellà i Laïlla. A més, la diputada de les joventuts d’ERC, Rut Ribas, ha votat a favor de la seva reprovació, igual com el socialista Carles Castillo. Cs i el PPC s’han abstingut.

Sí que s’ha aprovat que el Govern «condicioni qualsevol col·laboració» dels Mossos d’Esquadra amb el Cos Nacional de Policia i amb la Guàrdia Civil «que aquests cossos no utilitzin les bales de goma a Catalunya», però s’ha rebutjat que deixi de fer-se servir la tècnica de la dispersió coneguda com a «carrusel», que consisteix a «dirigir-se contra persones amb vehicles policials a tota velocitat». Tampoc s’ha acceptat instar a la retirada dels projectils viscoelàstics de precisió, coneguts com a bales de foam, del material d’ordre públic a disposició del cos de policia autonòmic. Ara bé, els parlamentaris sí que situen el Govern a què faci pública la instrucció que regula l’ús d’aquests projectils.

Notícies relacionades

El Parlament també reclama que s’obri una investigació per conèixer si hi ha hagut algun tipus de col·laboració entre els Mossos i «empreses que ofereixen serveis de desallotjament extrajudicial» i «grups feixistes organitzats» com els que es van concentrar el 17 d’octubre a la plaça d’Artós de Barcelona. Només el PP ha votat en contra d’aquest punt. 

El diputat morat, Marc Parés, ha defensat el text davant de l’hemicicle i ha afirmat que «hi ha hagut reiterades escenes de brutalitat policial» contra els manifestants en les protestes després de la sentència del procés. Des del PSC han criticat el seu contingut per «demagog» i han defensat que es veuen «obligats» a defensar Buch davant de la «solitud» que senten els agents amb aquest Govern. Cs i el PPC també han reivindicat la tasca dels Mossos d’Esquadra. D’altra banda, JxCat ha demanat que s’aïllin els comportaments violents en les manifestacions i ha afrimat que no demanaran la dimissió de Buch tenint en compte que el ministre Fernando Grande-Marlaska segueix en el càrrec. A ERC, en canvi, han remarcat que van quedar «perplexos» davant d’algunes actuacions policials.