JUDICI PER TERRORISME

Un acusat d'enaltir atemptats gihadistes al·lega que ho va fer «per fer la gràcia»

El processat va arribar a escriure a les xarxes socials que l'atac de Catalunya «va ser beneficiós per al futur de Barcelona, perquè ells no volen turistes»

GRAF9609  MADRID  26 02 2018 - Vista del juicio en la Audiencia Nacional en el que hoy se enjuicia a dos presuntos yihadistas de origen de marroqui -Ilyas Chentouf y Fouad Bouchihan- que se enfrentan a 7 anos de carcel por integracion en Daesh y que  segun la Fiscalia  estaban preparandose para cometer atentados  EFE  Juan Carlos Hidalgo    POOL

GRAF9609 MADRID 26 02 2018 - Vista del juicio en la Audiencia Nacional en el que hoy se enjuicia a dos presuntos yihadistas de origen de marroqui -Ilyas Chentouf y Fouad Bouchihan- que se enfrentan a 7 anos de carcel por integracion en Daesh y que segun la Fiscalia estaban preparandose para cometer atentados EFE Juan Carlos Hidalgo POOL / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un noi acusat d’enaltir a les xarxes socials atemptats gihadistes com els de Barcelona i Cambrils d’agost del 2017 ha al·legat davant del tribunal del’Audiència Nacional que el jutja que va emetre aquests comentaris «per, simplement,fer la gràcia».

Així ho ha declarat J. J. T. H. durant el judici presidit per la Secció Segona de la Sala Penal, en què ha admès que ell va ser qui va publicar aquests missatges i fins i tot va enviar un correu electrònic a una altra usuària que li havia recriminat el seu comportament amenaçant-la de mort, però li ha restat importància i ha al·legat que va ser «un comentari que es queda allà, res més».

Segons l’escrit, l’acusat va publicar multitud de comentaris a les xarxes socials, sempre elogiant l’activitat de l’organització terrorista Estat Islàmic (conegut com a Daesh o ISIS) i també celebrant la comissiód’atemptats  en ciutats europees com, a més dels ja esmentats, París, Niça, Londres i Berlín, tot i que també Kabul (Afganistan) i Damasc (Síria).

«Reconeguin l’Estat Islàmic com a nació lliure i sobirana i treguin els seus croats de terra dels musulmans o pateixin les conseqüències» i «Al·là està sejnt generósdestruint els infidels», van ser alguns dels missatges publicats per l’acusat.

Atemptat beneficiós

També va fer nombroses referències a Espanya. Sobre l’atemptat deCatalunya, va escriure que «va ser beneficiós per al futur de Barcelona perquè ellsno volen els turistes i els islamistes l’han ajudat, ara mai s’omplirà de turistes. Crec que Islam i Catalunya han de seguir de la mà per lluitar contra els croats occidentals».

La fiscalia demana per a l’acusat una pena de tres anys de presó per un delicte d’enaltiment del terrorisme, així com 4.500 eurosde multa. També sol·licita el tancament del perfil de Facebook que havia utilitzat.

«Barbaritats» per Facebook

A preguntes del fiscal Marcelo Azcárraga, J. J. T. H. ha explicat al tribunal que al canal de Facebook on va fer aquests comentaris es deien «moltes barbaritats» i que cap altre usuari li va recriminar les seves afirmacions, tot i que un dels investigadors que va seguir l’activitat de l’acusat a internet ho desmenteix.

Una d’aquestes persones, ha explicat l’agent, va ser una noia anomenada Ana, a qui J. J. T. H. va enviar un correu amenaçant-la de mort. «¿Però l’he matat?», ha preguntat el mateix acusat al fiscal, i ha restat importància als seus comentaris, assegurant que només es tracta de paraules.

El jove, que ha explicat que no treballa i depèn econòmicament dels seus pares, ha atribuït la quantitat de missatges que va pujar a les xarxes socials –«diàriament» durant mesos– a les nombroses notícies sobre Estat Islàmic que en aquells anys es difonien a través dels mitjans de comunicació.

El fiscal no l’ha cregut i ha elevat a definitives les seves conclusions, ja que ha ressaltat que l’acusat en cap moment s’ha penedit dels seus comentaris, tal com ha corroborat l’agent que ha declarat com a testimoni.

La defensa, per la seva banda, ha demanatl’absolució i el mateix J. J. T. H. ha dit al final de la vista oral que «si hi ha alguna víctima aquí» d’algun dels atemptats que ell va enaltir en els seus comentaris a internet, sent el que ha passat.

Comentaris en català

En els seus missatges per les xarxes socials, l’acusat va comentar, en català, un vídeo de Youtube sobre el referèndum independentista de l’1 d’octubre del 2017: «Matarem tots els espanyols invasors». I arran d’un vídeo penjat pel dirigent d’ERC Gabriel Rufián a Facebook, va dir que «Catalunya ha de matar tots els espanyolets del seu país com més aviat millor i acabar amb l’hordade turistes salvatges que volen oprimir-lo».

Notícies relacionades

En una ocasió va contestar a un altre usuari que «Al·làexpulsarà els espanyolsi resaran junts a la mesquita de Còrdova» i va proclamar que «Andalusia és la capital del Califat, millor ves-te’n tu, puto invasor». «Heu devotar un partit islamistaa Espanya, així sereu perdonats, infidels», va afirmar.

Sobre l’arribada de refugiats de Síria i l’Iraq a Europa, l’acusat creu que les notícies sobre això són un ‘fake’ perquè «sónactors contractatsper l’imperi croat d’Amèrica per embrutar la imatge d’ISIS» i «ningú parla de lesvacunes i alimentsque reparteix ISIS al seu poble ni de la reconstrucció d’escoles».