ELECCIONS 10-N

La CUP irromp al Congrés amb dos escons a costa d'ERC

Els anticapitalistes amb prou feines reforcen el bloc independentista en la seva primera contesa a les generals

zentauroepp50845943 grafcat7734  barcelona  10 11 2019   los dos nuevos diputado191110235453

zentauroepp50845943 grafcat7734 barcelona 10 11 2019 los dos nuevos diputado191110235453 / Alberto Estevez

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La CUP entra al terreny de joc del Congrés dels Diputats. El gir estratègic d’una formació fins fa poques setmanes reticent a batallar en aquest hemicicle va ser celebrat ahir per unes files que persegueixen el «bloqueig» i que es comprometen a custodiar les maniobres de JxCat i ERC a la Cambra baixa. 

Després d’una campanya electoral fluixa i austera, els anticapitalistes van complir les seves expectatives, però no van fer realitat els elogis que auguraven els sondejos que els van arribar a atorgar fins a quatre escons. El paper deMireia Vehíen el debat televisiu els va jugar en contra, i la CUP va veure com flaquejaven en els estudis demoscòpics després d’una injecció d’eufòria prematura. 

Van collir gairebé 250.000 paperetes (la qual cosa suposa un 6,35% dels vots a Catalunya) i van obtenir dos escons per Barcelona. Però la seva maniobra amb prou feines va reforçar el bloc independentista –que guanya en conjunt un representant–, sinó que únicament van esgarrapar dos representants als republicans. Van coquetejar amb un escó per Girona, però va acabar en mans dels comuns.

Malgrat tot, van aconseguir igualar les butaques de Cs, PP i Vox a Catalunya i certificar el seu segon millor resultat en una cita electoral; el primer, els deu diputats que van aconseguir al Parlament en les eleccions del 2015.

El seu únic precedent al Congrés és l’intent del Front Republicà, al qual van participar partits vinculats a la CUP, que va reunir 113.807 vots (un 2,75%) i es va quedar a les portes de la Cambra baixa.

Notícies relacionades

Complint el seu discurs, els anticapitalistes van restar importància al seu resultat i van deixar en mans dels carrers l’encàrrec de la independència. La plana major de la CUP va comparèixer per llançar un missatge a JxCat i ERC: «No investeixin la repressió», va etzibar Vehí, i va exigir els socis al Govern que no donin «ni un vot» al candidat socialista Pedro Sánchez per facilitar la seva investidura. Segons el seu parer, la repetició electoral només ha comportat el creixement de l’extrema dreta, pel que van cridar a combatre-la als carrers. «Avui hi ha eleccions però demà el conflicte continua», va sentenciar Vehí.

Un centenar de simpatitzants a la seu dels cupaires va celebrar amb més entusiasme l’enfonsament de Cs que el recompte de vots a la CUP. També van ambientar la freda nit al carrer de Casp de Barcelona a crits de «Buch dimissió» quan va sortir JxCat a la pantalla i van esbroncar el PSC. Molt més ímpetu van dedicar a Vox a crits de «no passaran» i «Catalunya antifeixista».