RESULTATS ELECTORALS

El PSC resisteix a la seva campanya més anòmala

Els socialistes mantenen la segona plaça a Catalunya, a només un escó d'ERC

zentauroepp50845226 barcelona 10 11 2019  pol tica   elecciones generales 10n   191110231922

zentauroepp50845226 barcelona 10 11 2019 pol tica elecciones generales 10n 191110231922

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC ha resistit a la seva campanya anòmala. No només perquè hagi durat (almenys formalment) només una setmana i perquè les mobilitzacions contra la sentència del procés ho hagin esquitxat tot. Sinó també perquè no ha pogut comptar amb la seva cap de llista, Meritxell Batet, absent durant tota la campanya per problemes de salut. En aquest context tan enrarit els socialistes han aconseguit repetir els 12 diputats aconseguits l’abril i situar-se a només un d’ERC, que ha repetit victòria

Batet, que continua amb problemes de vertigen, ha viscut la nit electoral des de la seu del PSC, tot i que la valoració l’ha fet Miquel Iceta, flanquejat per la presidenta del Congrés i del Senat, Manuel Cruz. El primer secretari dels socialistes catalans s’ha multiplicat a la campanya electoral. Des de l’inici, quan va veure que el PSOE no feia cap referència al model federal en el seu programa electoral. La decisió no va agradar a les files del PSC. Iceta va decidir llavors cridar la presidenta del PSOE i responsable del programa, Cristina Narbona, per demanar-li que s’incloguessin les referències a les declaracions de Granada (2013) i Barcelona (2017), documents que advoquen per avançar en un model federal i pel reconeixement de la plurinacionalitat. A la campanya més catalana de les generals, amb el seu discurs centrat en la defensa de la convivència i en les crítiques a l’independentisme i la dreta tricèfala, ha aconseguit mantenir el resultat de l’abril.

Notícies relacionades

En la seva compareixença per valorar els resultats de la repetició electoral, el líder dels socialistes catalans ha posat de relleu «haver repetit els resultats en un context especialment difícil». «Estem satisfets –ha sentenciat Iceta–. Continuem sent la segona força, però hem retallat dos escons a la primera, ERC, a la qual felicitem». Tant els republicans com els socialistes perden gairebé els mateixos vots, tot i que la candidatura capitanejada per Gabriel Rufián es deixa un parell d’escons pel camí.

També ha aprofitat per recordar que «l’independentisme continua sense comptar amb un recolzament majoritari i no ens cansarem de recordar-l’hi [ERC, Junts per Catalunya i la CUP sumen un 42,6%]. El líder del PSC ha valorat que amb aquests resultats la seva formació demostra ser «un gran partit imprescindible per arribar a una solució acordada per sortir de l’atzucac en què ens ha posat l’independentisme». I sobre elmeteòric ascens de Vox, ha desitjat que «PP i sobretot Ciutadans extreguin les oportunes conseqüències» per haver «blanquejat l’extrema dreta».