09 jul 2020

Anar al contingut

eleccions generals

10-N: un 9% menys de dones que en el Congrés després del 28-A però encara compleix la paritat

Europa Press

10-N: un 9% menys de dones que en el Congrés després del 28-A però encara compleix la paritat

DAVID CASTRO

El nou Congrés triat en les eleccions d’aquest diumenge neix amb un 9% menys de dones, tot i que compleix la paritat ja que representen un 43,1% de la Cambra baixa. En total, són 151 les diputades que ocuparan un escó en aquesta nova legislatura, per les 166 que ho van fer en l’anterior. 

Les 151 diputades elegides, davant els 199 homes, suposen 15 menys que en la XIII legislatura que va acabar el mes de setembre passat i que comptava amb gairebé un 47% de representació femenina. És, fins ara, el Congrés més paritari de la història.

Per partits

La formació amb més representació femenina és el PSOE, amb 60, un 50% dels 120 escons aconseguits en els comicis d’aquest diumenge. El segueix el PP, que té 37 diputades entre els seus 88 representants (més d’un 42%), tot i que Unides Podem el supera en percentatge: el 48,5% dels seus 35 escons són dones.

En el costat contrari hi ha Vox que, malgrat haver doblat la seva representació a la Cambra baixa, respecte als resultats d’abril, no ho fa en el nombre de diputades. Passa de 9 diputades de 24 escons en l’anterior legislatura, a 13 de 57 representants ara. Un 25% del seu grup parlamentari.

Per la seva banda, la caiguda de Ciutadans l’ha fet passar de 22 dones a 5, tot i que aquestes són el 50% de la seva representació actual. El mateix percentatge té JxCat, que compta amb quatre dones entre els seus 8 escons, mentre que EH Bildu compta amb majoria femenina: tres dels seus cinc representants són dones.

Mentrestant, Esquerra Republicana manté les seves 7 diputades malgrat haver perdut dos escons i el PNB les dues dones que ja hi havia en l’anterior període, tot i que ha aconseguit un representant més. En aquesta nova legislatura entren com a nous partits Més País, que aporta una diputada, i la CUP que també té una representant en els dos escons aconseguits.