DONES EN CAMPANYA

Ana Pastor, l'àncora de Casado

El líder del PP ha triat de número dos l'exministra i expresidenta del Congrés.

Té l'experiència i la temperància de què el partit intenta fer gala

undefined44462461 graf8010 madrid  27 7 2018   la presidenta del congreso ana 191102180426

undefined44462461 graf8010 madrid 27 7 2018 la presidenta del congreso ana 191102180426 / Juan Carlos Hidalgo

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Quan el setembre es van convocar les noves generals i Pablo Casado va haver de tornar a presentar llistes electorals va voler que el seu tomb cap a la moderació es visualitzés de manera clara i ràpida. I va trobar la manera de fer-ho. Va triar de número dos una dona amb qui ha comptat des que va guanyar les primàries internes i que sintetitza aquest PP nou que vol presidir: es diuAna Pastor.

L’exministra i expresidenta del Congrés dels Diputats (Cubillos del Pan, Zamora, 1957) té experiència de gestió i ha demostrat temperància en els seus càrrecs. A més, Casado l’hi ha confiat la representació del partit en els temes de ladona i, per exemple, serà qui, dijous que ve, participarà en el debat protagonitzat només per polítiques de les cinc principals formacions que celebrarà La Sexta. A l’abril, el PP es va decantar per portar a aquest tipus de programes Cayetana Álvarez de Toledo, que divendres passat a RTVE es va tornar a fer un embolic amb si el «no» pot significar «sí» en el consentiment sexual entre els homes i les dones. A Génova prefereixen que Pastor sigui la portaveu oficial en aquests assumptes.

L’exministra no creu en les quotes, tot i que lamenta que a la majoria de les empreses no es reflecteixi el veritable pes de les dones en els llocs més importants. Pastor confia més en la meritocràcia i, com a dona que va decidir no tenir fills, defensa la llibertat perquè cadascuna prengui les seves determinacions sense demanar permís a ningú, gràcies a l’educació rebuda i a la independència econòmica.

Parlar de Pastor dins el PP és pensar gairebé automàticament en Mariano Rajoy. Es van fer amics de joves i han mantingut la relació i l’han ampliat a les seves parelles, havent fins i tot estiuejat junts. Quan fa uns anys sortien fotos de l’expresident caminant ràpid, molt a prop, en algunes ocasions, anava el marit de la política de Zamora, José Benito Suárez.

Clau per a la carrera de Rajoy

La vida política de Rajoy i Pastor van evolucionar en paral·lel en el poder i també en la travessia del desert que va suposar l’oposició (2004-2011). L’excap de l’Executiu la va voler tenir a prop en tots els seus càrrecs. Ella és de Zamora de naixement, però de Pontevedra de cor. Es va llicenciar en Medicina i Cirurgia a la Universitat de Salamanca. És funcionària de carrera i va treure plaça a Creciente (Pontevedra), una etapa en què va conèixer Rajoy. Va ocupar diversos llocs en atenció primària i de planificació a la província i el polític gallec li va proposar anar a Madrid quan el van fer el titular d’Educació. Va ser la seva subsecretària en el ministeri. I també va desenvolupar aquesta tasca quan ell se’n va anar a Interior i aPresidència. En aquella època en què Rajoy concentrava molt poder (també va ser vicepresident), Pastor va coincidir amb una jove advocada de l’Estat anomenada Soraya Sáenz de Santamaría. Allà va néixer una relació tibant que la discreta Pastor sempre nega quan se li pregunta. No obstant, les dues van ser a prop tants anys i en llocs de tanta responsabilitat que va ser impossible amagar, davant els companys de gabinet i els membres del partit, la mala relació que mantenien.

La lleialtat 

Notícies relacionades

Però malgrat tot, quan va arribar el moment d’escollir internament entre Casado i Sáenz de Santamaría, a les primàries del juliol del 2018, Pastor va evitar pronunciar-se. No va voler donar curs a les seves objeccions amb l’exvicepresidenta, al contrari que María Dolores de Cospedal o José Manuel García Margallo, i es va mantenir neutral. Més per respecte a Rajoy, que sabia que apostava per ella, que una altra cosa.

Aquesta lleialtat, malgrat els càrrecs i el poc temps lliure, la disfruten els seus amics, a qui sempre té presents, especialment en els moments més durs. La seva professió fora de la política fa que molta gent dins el partit, al Congrés i entre els periodistes li demanin consell quan tenen problemes de salut. I ella sempre s’ofereix a ajudar, sempre hi és. Casado, com Rajoy, també l’ha volgut tenir a prop.