MOVIMENTS DAVANT L'ESCENARI D'INGOVERNABILITAT

Casado espera que Sánchez mogui fitxa

El PP vol posar el focus sobre el PSOE i evitar el debat de la seva possible abstenció

El líder conservador donarà doctrina a les seves files avui en el comitè executiu nacional

zentauroepp50845873 graf6809  madrid  10 11 2019   el l der del pp  pablo casado191110235508

zentauroepp50845873 graf6809 madrid 10 11 2019 el l der del pp pablo casado191110235508 / Chema Moya

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casados’ha mantingut callat tot aquest dilluns. Ha passat gairebé tot el dia tancat al seu despatx de la setena planta de la seu de Génova, preparant el discurs que pronunciarà demà al migdia davant els principals quadros del seu partit en el comitè executiu nacional. Diumenge a la nit, amb els resultats del 10-N acabats d’escrutar, el president del PP no va voler aclarir si ajudaria a desbloquejar l’enrevessat escenari polític o no. Aquesta ambigüitat ha continuat en boca dels pocs dirigents del partit que han parlat aquest dilluns, interessats únicament a remarcar dues coses: que és Pedro Sánchez el que ha d’acaparar tots els focus i prendre la iniciativa per treure Espanya de la ingovernabilitat, i que «no se’n fien» per facilitar un altre Govern amb ell al capdavant.

«La pilota és a la seva teulada», ha declarat el vicesecretari de Comunicació, Pablo Montesinos, a aquest diari. «Ell ens ha posat en aquest embolic i ha de dir què farà», ha afegit. I, en línia amb el que ja va marcar la vigília el secretari general de la formació, Teodoro García Egea, ha convidatSánchez a «marxar». Ni Montesinos ni tampoc García Egea, en les nombroses entrevistes que han ofert al llarg de la jornada, han volgut aclarir si aquesta és una condició indispensable per asseure’s a negociar una possible abstenció del PP, que en la direcció de Génova veuen, en tot cas, com una cosa remota en aquests moments. Els senyals que emet el PSOE, afirmen fonts de la direcció, conviden a pensar que han descartat qualsevol acostament al PP. En aquest sentit remarquen que el secretari d’Organització, José Luis Ábalos, ha avisat després de la reunió de l’executiva federal del partit que el seu objectiu és «tractar d’articular» la «realitat complexa» que ha deixat el 10-N a través d’«un Govern de caràcter progressista». Ábalos s’ha escudat en la proximitat de Vox (52 escons davant els 88 dels populars) per assenyalar que amb aquesta «pressió» per la dreta no es pot esperar l’abstenció de Casado.

El president dels populars tindrà ocasió aquest dimarts de marcar la seva posició en un discurs davant les seves files (en plasma per a la premsa, com és habitual), en el qual recordarà que en els últims mesos va tendir la mà a Sánchez per tancar fins a 11 pactes d’Estat, des d’assumptes europeus fins a les pensions i la violència de gènere, li va demanar que no es recolzés en Bildu per governar a Navarra i li va reclamar que trenqués amb els independentistes en diversos municipis catalans i a la Diputació de Barcelona. No va atendre cap d’aquests plantejaments, ressaltarà.

Serà interessant veure fins a quin punt Casado mesura les seves paraules i si repeteix la idea de demanar el cap de Sánchez o si això ho deixa per als seus col·laboradors més estrets. 

Nova relació amb Vox

El dirigent conservador també haurà de filar una argumentació davant l’auge del partit de Santiago Abascal. Tot apunta que Casado s’ha d’oblidar, almenys a curt i mitjà termini, de la seva missió de «reagrupar» les tres dretes, una idea que ha repetit en múltiples ocasions aquest últim any. Amb el pes guanyat per Vox al Congrés, on serà la tercera força, podrà tenir més capacitat de presentar iniciatives i Abascal podrà intentar retratar en cada ple els populars, que anomena «la ‘derechita cobarde’».

Notícies relacionades

Fonts del nucli dur del líder popular neguen que el creixement de la ultradreta hagi de portar Casado a radicalitzar el seu missatge i remarquen que l’opinió a Génova és «pràcticament unànime» al considerar que, si el PP ha pujat de 66 a 88 escons, ha sigut gràcies al nou «to i estil» del candidat des de l’estiu passat.

Preocupació per Ciutadans

De la seu popular també han sortit aquest dilluns nombroses trucades cap a Andalusia. En aquesta comunitat, on Vox va recolzar el PP i Ciutadans per governar a la Junta, els taronges, com a la resta d’Espanya, no passen per un bon moment. Han perdut vuit dels 11 diputats en aquesta regió. El temor a Génova era que Juan Marín, actual vicepresident de l’Executiu autonòmic, i home de confiança d’Albert Rivera, patís algun envit intern del corrent crític. No obstant, fonts del PP han descartat qualsevol crisi en aquest sentit.