ENTREVISTA A TV

Sánchez reconeix el seu error sobre la fiscalia i remarca la seva «independència»

El president atribueix al «cansament» la seva primera ensopegada en aquesta campanya

Demana a Torra que comparegui per explicar la seva relació amb els CDR detinguts

undefined50774273 spanish prime minister and candidate for the spanish sociali191107121551

undefined50774273 spanish prime minister and candidate for the spanish sociali191107121551 / JORGE GUERRERO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez continuarà sense agafar el telèfon a Quim Torra si aquest li torna a trucar, perquè creu que on ha de donar explicacions el president de la Generalitat és al Parlament, i encara més ara que s’ha conegut el sumari sobre els CDR detinguts per presumpte terrorisme. El cap de l’Executiu creu que va cometre una equivocació dimecres passat, al presumir que la fiscalia «depèn» del Govern i que, per tant, la possible extradició de Carles Puigdemont seria un mèrit de la Moncloa. Quan només falten dos dies de campanya abans de les eleccions de diumenge, el líder socialista continua apel·lant a la por de l’auge de Vox per mobilitzar l’electorat progressista. I, tot i que continua sense revelar amb qui vol pactar la seva hipotètica investidura, la seva intenció passa per governar en solitari, en minoria, buscant acords en el tema socials amb Unides Podem i en el territorial amb el PP i Cs.

No sol ser comú que els líders polítics reconeguin els seus errors, però això és el que ha fet el candidat socialista aquest dijous a La Sexta. «No vaig ser precís en l’afirmació que vaig fer ahir. Això em contraria, perquè sempre he respectat la independència de la fiscalia», ha assenyalat Sánchez, atribuint al «cansament» les seves paraules, que van provocar un enorme malestar en el ministeri públic i les crítiques de gairebé tots els partits, des de l’independentisme català fins a la dreta espanyola.

Dins d’una estratègia socialista de disseny molt conservador, en la qual els missatges de l’aspirant són escassos i sempre van dirigits a retratar-se com l’únic que pot posar fi al «bloqueig» i evitar una nova repetició electoral, les manifestacions de Sánchez sobre la fiscalia van ser la seva primera ensopegada en una campanya que ve absolutament condicionada per la situació a Catalunya.

Un dia després que es conegués el sumari de l’operació Judes, que apunta a la fabricació d’explosius per part dels CDR detinguts i reflecteix els seus presumptes vincles amb Torra, amb qui segons un dels arrestats van planejar tancar-se al Parlament, Sánchez ha demanat al president que reti comptes a la Cambra catalana. «Ha de comparèixer i explicar quina versemblança dona a aquestes informacions», ha dit el president en funcions.  

L’auge de la ultradreta

L’altre gran assumpte d’aquesta campanya, també relacionat amb la crisi territorial, és Vox, el partit d’ultradreta quetotes les últimes enquestes col·loquen en tercer lloc, catapultat pels incidents violents als carrers catalans després dela sentència del procés. Sánchez ha fet responsable la passada guerra interna al PP de la irrupció del partit d’ultradreta. «Vox no és més que un invent de José María Aznar per desestabilitzarMariano Rajoy», ha dit el líder socialista, recordant que la formació ultra va comptar amb persones properes a Aznar, com Alejo Vidal-Quadras, i que el mateix expresident del Govern parlava de Santiago Abascal com «aquest noi amb grans qualitats».

Notícies relacionades

Però Vox, alhora, pot servir per mobilitzar l’electorat d’esquerres en unes eleccions en les quals, en principi, davant de l’enuig per la falta d’acord l’estiu passat entre el PSOE i Unides Podem, la participació d’aquest sector dels votants serà menor que a l’abril. «L’amenaça de la ultradreta necessita ser frenada i per a això calconvocar tots els progressistes d’aquest país», ha dit Sánchez.

El president en funcions, mentrestant, continua sense revelar amb qui intentarà pactar després dels comicis, sempre que la dreta no sumi, i aposta per un Executiu monocolor, basat en l’anomenada geometria variable. «En funció de les polítiques, mirarem a un costat o a l’altre», ha dit Sánchez. En «justícia social», ha explicat, hi ha sintonia amb Unides Podem. Però en matèria de «convivència», ha conclòs, en al·lusió a la crisi territorial, «cal incorporar el PP i Cs».