La fiscalia porta Vox al jutjat per imputar un abús sexual a magribins quan van ser espanyols

La fiscal de delictes d'odi considera que hi ha indicis suficients que el partit ultradretà d'Abascal va incitar a l'odi al tuit on mentia sobre la nacionalitat dels 5 investigats a Cullera

zentauroepp50746727 el presidente de vox  santiago abascal  llega al debate elec191105085610

zentauroepp50746727 el presidente de vox santiago abascal llega al debate elec191105085610 / Ricardo Rubio

2
Es llegeix en minuts
Teresa Domínguez

La fiscal coordinadora de delictes d’odi de València, Susana Gisbert, ha portat al jutjat el partit d’ultradreta Vox per un suposat delicte d’odi pel tuit en el qual mentia atribuint nacionalitat marroquina als cinc espanyols, tots residents a Riola, investigats a finals de juliol per un presumpte abús sexual en grup a una dona en una platja nudista d’aquest municipi de la Ribera Baixa, segons informa ‘Levante-EMV’.

El tuit que va donar origen a l’obertura de diligències penals per part de la Fiscalia, diligències que ara han sigut traslladades als jutjats de Sueca perquè el seu deganat designi quin jutjat ho ha d’investigar, va ser publicat en el compte oficial de Twitter del partit ultradretà nou hores i mitja després que ho fes la polèmica publicació digital mediterraneodigital.es.

En el text, Vox es feia eco de la notícia publicada pel diari ‘El País’ on s’informava de l’abús sexual, i s’atribuïa el fet a «cinc magribins», malgrat que ‘Levante-EMV’ havia publicat un dia abans i en exclusiva la notícia i havia informat, sense deixar lloc al dubte, que els cinc detinguts eren cinc espanyols i residents en un municipi de la Ribera.

De fet, Levante-EMV va ser també el primer en informar-los que els cinc sospitosos són naturals de València i residents a Riola (Ribera Baixa). Encara així, tant el web citat com el partit d’extrema dreta en el seu compte oficial, Vox Noticias, van decidir afirmar que els sospitosos eren cinc magribins. I no només això. També es van permetre, en un text amb diverses faltes d’ortografia, donar lliçons als autors de la notícia del rotatiu madrileny enlletgint-los, amb la seva retòrica habitual, que se’ls havia «oblidat un detall», per afegir a continuació: «Imprescindible puntualitzar l’origen estranger [ells van escriure «extrajero»] de la majoria dels violadors perquè els espanyols prenguin consciència de la mena de delinqüents als (sic) esteu obrint les portes i subsidiant amb els diners de tots».

L’assalt sexual

Tal com va publicar en exclusiva aquest diari, els fets van succeir el 15 de juny quan una dona de 40 anys que sortia de la platja naturista del Mareny de San Lorenzo, a Cullera, va ser acorralada pels cinc veïns de Riola, d’entre 40 i 50 anys, que presumptament la van sotmetre a tocaments i li van dir frases vexatòries mentre dos es baixaven els pantalons.

Els fets van ocórrer quan la víctima sortia de la platja cap a l’aparcament, on tenia el cotxe, i després que ella els sorprengués espiant-la a ella i a altres banyistes, amagats entre les dunes. La dona, que fins i tot va haver de demanar auxili a una parella, va denunciar els fets aquell mateix dia, però els cinc presumptes agressors no van ser detinguts fins a una setmana més tard.

Notícies relacionades

Aquest diari va decidir publicar, aquell mateix dia en la seva versió digital, una actualització de la notícia informant que els cinc detinguts són de nacionalitat espanyola, valencians d’origen i residents en la Ribera, després de constatar que en diverses xarxes socials començava a circular la falsedat que es tractava de cinc magribins. Fins i tot la Guàrdia Civil, que no informa mai de la nacionalitat o origen dels detinguts, es va veure en l’obligació d’aclarir que eren espanyols i no estrangers.

Tot això va fer que la fiscal de delictes d’odi obrís unes diligències que ara han anat a parar un jutjat de Sueca.

Temes:

Racisme Vox