PROPOSICIÓ NO DE LLEI

El PP i Cs s'afegeixen a Vox i demanen il·legalitzar els partits separatistes

Els tres partits sol·liciten a l'Assemblea de Madrid que el Govern actuï contra els independentistes

undefined50363561 graf8890  madrid  12 10 2019   el l der de vox santiago abas191107193408

undefined50363561 graf8890 madrid 12 10 2019 el l der de vox santiago abas191107193408 / Javier Lizon

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Vox, el PP i Ciutadans han demanat junts a l’Assemblea de Madrid que el Govern central procedeixi a il·legalitzar «els partits separatistes que atemptin contra la unitat de la nació amb els instruments legals al seu abast o procedint a les reformes legals que habilitin a fer-ho».

Ho han fet a través d’una proposició no de llei (PNL), debatuda al ple de la Cambra autonòmica, i que ha comptat amb el rebuig del PSOE, Més Madrid i Units Podem-IU.

A la PNL han instat la Unió Europea «que inscrigui els denominats com a CDR [Comitè per a la Defensa de la República] en la llista d’organitzacions criminals i terroristes», i remeten a tal final l’expedient amb les dades relatives a la investigació judicial seguida per l’Audiència Nacional.

A més, han demanat que es procedeixi «immediatament» a suspendre «qualsevol pagament i en el seu cas revocar i ordenar el reintegrament de tota mena de subvencions o ajuts públics que poguessin estar percebent de qualsevol organisme públic autonòmic, els denominats CDR o qualsevol altra associació o organització que tingui relació directa o indirecta amb aquesta».

«Catalunya i altres comunitats»

En el debat parlamentari, el diputat de Vox José Ignacio Arias ha justificat la presentació d’aquesta iniciativa per «les centenars d’imatges i testimonis que des de fa més de dos anys s’estan produint a Catalunya» però ha recalcat en especial les declaracions dels CDR detinguts.

«La culminació de tots els actes violents, tinença de substàncies per fabricar explosius, la tinença d’armes de guerra amb l’objectiu d’assaltar el Parlament català perquè el senyor Torra es pogués atrinxerar després de proclamar la república no ofereixen dubtes», ha dit. Al seu parer, ho volen imposar «a Catalunya, i no a gaire tardar, en altres comunitats».

Malgrat el seu vot favorable, la diputada de Ciutadans, Araceli Gómez, ha retret a Vox la presentació d’aquesta proposta quan a sobre de la taula hi ha el debat «de la seva pròpia il·legalització per atemptar contra l’ordenament jurídic» a l’anar contra la igualtat i la discriminació, així com per portar iniciatives sense rang de llei a l’Assemblea quan ni tan sols creuen en «l’Estat autonòmic».

Crítiques del PP 

La parlamentària del PP Yolanda Ibarrola ha condemnat els fets succeïts a Catalunya i ha criticat l’«abandonament de funcions» del Govern del PSOE, però ha recordat a Vox que l’Assemblea no és «un fòrum per fer campanya». Malgrat que comparteixen la finalitat perseguida per la iniciativa i el que hi subjau, al seu parer, està presentada amb una redacció «de brotxa grossa». Així, i també malgrat el posicionament del grup a l’hora de votar, ha criticat l’ajuridicitat de la proposta, sense entrar en el fet que podria ser «desconeixement normatiu», i que busca «la confrontació en temes que haurien de ser consens bàsics».

Línia vermella

El diputat d’Unides Podem-IU Tito Morano ha recordat que «no hi ha cap condemna judicial» i ni tan sols «una acusació formal» contra els CDR, i per això ha criticat que estiguin plantejant que l’Executiu els declari culpable «sense judici». I quant a la il·legalització de partits, Morano ha afirmat que el que s’ha plantejat es basa en «una normativa legal de Franco i de Mussolini», per la qual cosa només té un nom: «feixisme».

Notícies relacionades

El diputat de Més Madrid Pablo Gómez Perpiyà ha afirmat que Vox ha passat «una línia vermella» i ha qualificat la iniciativa d’«esperpent polític i legal». «Il·legalitzar els partits... ¿quin tipus de llei de la selva creuen que tenim per Constitució?», ha preguntat el grup. Al seu parer, el veritable problema és que el PP i Ciutadans «han trencat l’esperit» de la transició al pactar amb «les rèmores del franquisme». 

El parlamentari del PSOE José Manuel Uribes ha indicat que es tracta d’una proposició «improcedent des del punt de vista formal i legal», no només pel lloc sinó pels valors o els contravalors «que amaga». «Els ho hem dit per activa i per passiva als independentistes i ara és necessari dir-los-ho: en una democràcia de veritat les idees no delinqueixen, tret que expressin odi; delinqueixen els fets, no les paraules. Aquesta és la grandesa de la nostra democràcia constitucional», ha conclòs.