40è aniversari de la incorporació de la dona

El Rei reivindica la Policia Nacional com a «crucial» per protegir els drets i garantir la seguretat

Assenyala que Espanya és una democràcia moderna i plenament consolidada sota l'empara de la qual la igualtat s'ha anat desenvolupant

Felip VI celebra que en l'actualitat hi hagi més de 9.000 dones al cos policial

El Rey Felipe VI interviene en la inauguración del Congreso Internacional sobre la Igualdad de Género en el ámbito de la seguridad en el Palacio de Congresos ’El GrecoÂ? de Toledo (España), a 6 de noviembre de 2019.

El Rey Felipe VI interviene en la inauguración del Congreso Internacional sobre la Igualdad de Género en el ámbito de la seguridad en el Palacio de Congresos ’El GrecoÂ? de Toledo (España), a 6 de noviembre de 2019. / David Hufra (Europa Press)

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Rei Felip VI ha remarcat aquest dimecres que la Policia Nacional és una institució «crucial i indispensable» per a la democràcia espanyola, «una institució que ha demostrat ser un element fonamental per protegir el lliure exercici dels drets i llibertats i per garantir la seguretat ciutadana». Així ho ha posat de manifest en la inauguració del Congrés Internacional d’Igualtat de Gènere en l’Àmbit de la Seguretat, organitzat per la Policia Nacional a Toledo, amb motiu del 40è aniversari de la incorporació de la dona a la Policia Nacional.

El Congrés se celebra un dia després que els Reis participessin amb les seves filles a Barcelona en els actes de l’entrega de premis de la Fundació Princesa de Girona, amb un fort desplegament de Mossos i Policia Nacional davant de les manifestacions de protesta. El Rei també ha incidit que si la Policia Nacional ha viscut un procés de transformació que l’ha convertit en una institució «oberta, moderna i propera», ha sigut «en gran manera» a causa del paper exercit per les dones policies.

«Espanya és avui una democràcia moderna i plenament consolidada, sota l’empara de la qual la igualtat s’ha anat desenvolupant fins a assolir cotes inimaginables fa 40 anys», ha afirmat el Rei. Així mateix, ha apuntat que les dones han adquirit «una visibilitat enorme» als cossos policials; la qual cosa reforça, «sens dubte», aquesta capacitat de continuar sent «un dels seus principals motors de transformació».

Cooperació policial 

Ha admès que «queden reptes per superar», per això –ha dit– cal continuar treballant en la Policia i en molts àmbits, aquí a Espanya, però també a la resta del món, «per dotar-nos sempre dels millors serveis públics i assolir les cotes més grans de seguretat, llibertat i convivència en democràcia que les nostres societats mereixen i exigeixen».

En aquest sentit, ha volgut posar en relleu la importància de la cooperació policial internacional en tots els àmbits d’actuació possibles, per al compliment de les finalitats que els són pròpies en la defensa de la seguretat de les persones allà on siguin al món i en la lluita contra la delinqüència organitzada, que ara es troba en les noves tecnologies –en les TICs– «nous camps per delinquir i sentir-se més impune».

De la mateixa manera, Felip VI ha recordat que el 30 de juny de 1979, 42 dones ingressaven, per primera vegada en la història, a la Policia Nacional. Aquell any, ha rememorat, la Policia obria les seves portes per primera vegada «a un talent» que fins aleshores «havia sigut ignorat i desaprofitat», el talent de la meitat de la societat, el talent de les dones. «Aquestes 42 pioneres són avui més de 9.000 i són presents en totes les escales i categories del Cos Nacional de Policia, desenvolupant tota mena de funcions i responsabilitats de comandament».

Dones al cos policial 

Al llarg de tot aquest temps, ha sentenciat, el compromís de les dones policia amb el servei públic i amb la protecció dels drets i llibertats de tots ha caracteritzat el seu full de serveis. Així, ha assenyalat, des del primer moment, les dones han estat en primera línia de la Policia. El 1981 moria la primera, la inspectora María José García Sánchez, assassinada per ETA. El 2014 perdia la vida l’última, la policia Vanessa María Lage Carreira, morta pels trets d’un atracador.

El Rei ha conclòs el seu discurs agraint a la Policia Nacional la intensa tasca que porta a terme per avançar en la igualtat entre homes i dones. «Una tasca que és i ha de compartir, una tasca que mereix la col·laboració més gran entre les institucions que vostès representen», ha traslladat a l’auditori.

A la seva arribada al Palau de Congressos de Toledo cap a les 11.00 hores, el Rei ha sigut rebut pel president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page; el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska; la secretària d’Estat de Seguretat, Ana Botella; el director general de la Policia Nacional, Francisco Pardo, i el director operatiu adjunt de la Policia Nacional, Ángel González.

Abans d’inaugurar el Congrés, Felip VI s’ha reunit amb unes 13 persones, sobretot dones policia, amb qui ha conversat sobre la dona a la Policia Nacional amb motiu del 40è aniversari de la seva incorporació al Cos Nacional de Policia. Un altre dels assumptes tractats en aquesta reunió han sigut la integració i la formació de la dona en la Policia Nacional, el treball de la dona en l’àmbit policial, així com en àmbits estratègics policials com la violència de gènere i la lluita contra la violència organitzada.

Notícies relacionades

Abans d’inaugurar l’acte, el Rei ha saludat les ponents estrangeres al Congrés i diversos membres de la Policia Nacional. Ha sigut la policia Virginia de la Viuda la que ha actuat com a mestra de cerimònies, en un Congrés que ha començat amb un vídeo commemoratiu del 40è aniversari de la incorporació de la dona a la Policia Nacional i una taula rodona amb la participació de diferents directives en càrrecs policials de diversos països.