CAP AL 10-N

El PP tem que Vox el superi en algunes províncies petites

Casado s'envolta d'exministres per remarcar la inexperiència del partit d'Abascal

Pastor demana a Sánchez que estigui «a l'altura» i asseguri l'exercici de vot a Catalunya el 10-N

undefined50767194 madrid 06 11 2019  pol tica   pablo casado  partido popular 191106230533

undefined50767194 madrid 06 11 2019 pol tica pablo casado partido popular 191106230533 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El complicat sistema D’Hondt de repartiment d’escons premia lesdues primeres forces polítiquesi penalitza la que queda en tercer lloc, en especial a les províncies petiteson es reparteixen menys de cinc diputats. Per això, durant anys, els dos pilars del bipartidisme, el PP i el PSOE, van sortir beneficiats d’un mètode que va perjudicar històricamentEsquerra Unida. Amb l’entrada de Podem i Ciutadans, el 2015, aquestes dues noves formacions van patir també les conseqüències de l’actual llei electoral, la reforma de la qual tots dos han defensat, sense èxit, perquè sigui més proporcional.

Ara, després de l’escalada en les enquestes que Vox va començar a experimentar fa 10 dies amb els disturbis a Catalunya i l’exhumació de Franco (i que continua, segons fonts populars, en els sondejos privats que encarrega Génova) en el PP s’ha tornat a desencadenar l’alarma. En concret, pel temor que en algunes províncies petites de l’Espanya buidada Santiago Abascal sigui més votat que Pablo Casado i tregui profit de la regla D’Hondt per obtenir escons. De les52 circumscripcionselectorals, en 28 es juguen cinc o menys escons. 

El PP espera treure rèdit de l’enfonsament que els estudis demoscòpics han augurat a Ciutadans per a les generals del 10-N, tot i que, admeten fonts de la direcció popular, Vox també el capitalitzarà per la violència als carrers de Barcelona. I queda encara la jornada de votació, diumenge, un dia complicat des delpunt de vista de la seguretat, i sobre el qual Casado ja ha avisat Sánchez en diversos mítings. El candidat a la Moncloa del PP li ha demanat que garanteixi el dret a exercir el vot de tots els catalans. 

Envoltat d’exministres

En aquest delicat context, els populars, que han vist truncada latendència positivaa les enquestes que han experimentat des de l’estiu gràcies a lamoderació del discurs, Casado intenta marcar distàncies remarcant l’experiènciadel PP davant la inexperiència de Vox.

Aquest dimecres al matí la plana major dels populars han participat en un esmorzar informatiu al Casino de Madrid en què Casado ha pogut exhibir tot aquest «patrimoni» de la formació conservadora, fent-se una foto amb «l’equip» al qual cridarà si és el futur president del Govern. La convidada central de l’acte ha sigut Ana Pastor, la seva número dos per la llista de Madrid, exministra dues vegades i expresidenta del Congrés. I a les taules del voltant hi havia Isabel García Tejerina (extitular d’Agricultura), Román Escolano (Economia) Fátima Báñez (Treball) i María Dolores de Cospedal (Defensa).  

Casado ha dit: «Aquest és l’equip del PP al qual cridaríem per tercera vegada en democràcia» per resoldre la «crisi» que deixen els socialistes. El líder del PP insisteix cada dia des de fa setmanes en la idea que el seu partit «ja va treure» Espanya d’altres crisis que «van deixar» els governs de Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero».  Cospedal, en tot cas, ha apuntat en nombroses ocasions que no vol tornar a la política i vol continuar exercint d’advocada de l’Estat.

Notícies relacionades

Ahir a la nit, en un míting a Oviedo, es va comparar a si mateix amb un torero i a Abascal, amb un noveller. «Només elstoreros surten amb cornades al cos, els novellers se’n van sense cap rascada», va exclamar abans de queixar-se que «des de la barrera no s’hi val opinar».

Pastor també ha incidit en l’argument de l’experiència del PP i de la necessitat que torni a governar en «un moment clau per a Espanya». La número dos per Madrid ha insistit en la necessitat que Pedro Sánchez «estigui a l’altura» davant del desafiament independentista català i garanteixi l’exercici del vot diumenge en aquesta comunitat. L’expresidenta del Congrés ha qualificat d’«intolerable» la violència als carrers catalans «perquè s’està saltant el més important que tenim els ciutadans: la llibertat». En aquest context, ha considerat «indignant» que el dirigent del PP català Josep Bou fos insultat i colpejat quan es dirigia als Premis Princesa de Girona a Barcelona per «no haver agafat un autobús». «¿M’han de dir com he d’anar d’aquí al Congrés?», s’ha preguntat.