no descarta unes terceres eleccions

Errejón carrega contra la proposta de la llista més votada de Sánchez

El candidat de Més País considera que només seria un pedaç que cronificaria el bloqueig

errejon

errejon / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El candidat de Més País a la Presidència del Govern, Íñigo Errejón, considera que el debat a cinc ha «posat cap per avall totes les previsions electorals» per al 10 de novembre, ha carregat contra la proposta del socialista Pedro Sánchez que diu que es deixi governar la llista més votada i ha remarcat que si la gent vota el mateix que el 28 d’abril el més probable és que calgui tornar a repetir les eleccions. 

Errejón s’ha mostrat especialment crític amb la idea llançada pel líder del PSOE durant el debat perquè es deixi governar la llista més votada. «Això és com dir, ja que no seré capaç d’arribar a cap acord, me’l doneu gratis», ha denunciat.

Segons el seu parer, això seria en realitat «una repetició electoral ajornada», ja que només garantiria la investidura, però no l’aprovació d’uns Pressupostos ni d’altres mesures urgents per al país. «Semblaria una petita solució, però només cronficaría la situació de bloqueig polític», ha dit, incidint que la sortida al bloqueig no és «institucional», sinó «cultural», perquè cal acceptar que després del bipartidisme és obligatori «cedir» i pactar. «Qui intenti solucionar això amb una prima al vencedor està dient que no li importa ser a la Moncloa sense poder canviar la vida de la gent», ha recalcat Errejón, que continua sense veure Sánchez en una «gran coalició amb el PP».

Una altra ocasió perduda 

El que sí que entreveu és una «abstenció tècnica» dels de Pablo Casado i un possible canvi en la llei per deixar pas al Govern del partit més votat, una proposta original del PP per als ajuntaments que fins ara havia xocat sempre amb el ‘no’ del PSOE.

Per Errejón, el debat a cinc va ser una «altra ocasió perduda» que no va servir per treure del «neguit» el 35% d’indecisos que encara no han decidit què votar. Des del seu punt de vista, després d’aquesta cita l’únic que està clar que el «beneficiari de la repetició electoral» és el líder de Vox, Santiago Abascal, que s’està «fregant les mans». En aquest punt, ha lamentat que «ningú gosés aixecar la veu» per rebatre-li la seva vinculació de les violacions i la immigració, la seva idea d’il·legalitzar partits democràtics o el seu afany a «sembrar odi» i dividir els pobles d’Espanya.

Segons l’opinió d’Errejón, els protagonistes del debat van optar per dirigir-se «als seus» i per «deixar encara més orfes» els que van veure amb «estupefacció» la «vergonya» de l’estiu passat i la incapacitat del PSOE i Unides Podem de posar-se d’acord per tenir un govern progressista.

Guanyar governs, no debats 

«No sé qui va guanyar, però sí que sé que de res serveix guanyar si després es perden governs», ha postil·lat, recriminant Pedro Sánchez i Pablo Iglesias que no s’hagin mogut de les seves posicions. «Si el PSOE i Unides Podem es veuen en la mateixa situació, ens portaran a terceres eleccions», s’ha lamentat.

Notícies relacionades

I, davant d’aquest escenari, ha reivindicat Més País com «l’alternativa» per als que saben que «el bloqueig ha d’acabar» perquè és «una irresponsabilitat» regalar una nova oportunitat a les dretes.

Malgrat que la seva formació no acaba d’enlairar-se a les enquestes, Errejón no perd l’optimisme i afirma que estan «molt per sobre» del que diuen els sondejos, entre altres coses perquè cada vegada són més coneguts. Així, ha insistit que aconseguiran evitar que el «desassossec» es tradueixi en abstenció i aconseguiran que es converteixi en un «vot progressista per a un govern progressista».