PREMIS PRINCESA DE GIRONA

El Rei insta a Barcelona a deixar de banda la violència i el «menyspreu a les llibertats»

«Catalunya sempre ocuparà un lloc al meu cor», diu Elionor en el seu primer discurs en català

«En ocasions les presències tenen un significat més transcendent que les paraules», diu Felip VI

zentauroepp50746608 pol infanta leonor191104204816

zentauroepp50746608 pol infanta leonor191104204816

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El Rei va parlar clar a Barcelona. Després de l’expectació que havia despertat la seva visita, Felip VI va lloar, durant l’entrega dels Premis Princesa de Girona d’aquest dilluns, la Catalunya de la Transició, que «va enriquir les arrels de la societat democràtica de la qual disfrutem avui», va reivindicar la vigència dels seus «valors» i va advertir: «Aquests valors no poden ni han de ser un record del passat, sinó una realitat efectiva del nostre present. Una realitat en la qual no poden tenir cabuda ni la violència, ni la intolerància ni el menyspreu als drets i les llibertats dels altres». La frase va ser acollida amb grans aplaudiments.

El missatge era diàfan. Sobretot perquè, a uns 200 metres del Palau de Congressos, blindat per a l’ocasió, uns centenars de manifestants intentaven impedir el pas a l’acte a diversos convidats i cremaven imatges del Rei. La visita reial es va confirmar com un dels moments cabdals d’una campanya electoral centrada en Catalunya, que acumula tres setmanes d’agitació social per les condemnes del procés.Felip VI va dedicar diversos minuts de la seva intervenció a la situació.

Convertit en bèstia negra dels independentistes des del seu discurs del 3 d’octubre del 2017, que van interpretar com un afront, el Rei no es va abstenir de dirigir atacs als qui busquen crear «fronteres impermeables», on els ciutadans quedin «reclosos». I, davant un auditori on hi havia la vicepresidenta, Carmen Calvo; l’expresident José Montilla, o el president del Senat, Manuel Cruz –però, no, Quim Torra ni ningú del Govern català–,va retre homenatge a «la contribució de Catalunya» al «gran projecte» que va suposar la restauració democràtica, encarnat en el «desig de no tornar a parar la Història, de no quedar al marge de l’evolució dels temps».

«Catalunya va ser inspiradora per a la resta d’Espanya. Una Catalunya orgullosa dels seus signes d’identitat, plural i integradora, constructiva i solidària amb el progrés general», va dir, abans d’advertir dels riscos del moment actual. Conscient que el seu discurs seria escrutat amb lupa, el Rei també va deixar clar que sabia que la seva visita constituïa en si mateixa un missatge polític: dues vegades va remarcar la seva convicció que «hi ha ocasions en què les presències adquireixen un significat més transcendent que les paraules».

Un llaç groc al Palau de Congressos

El contrast entre les mostres d’afecte que els convidats van dedicar al Rei, a Letícia i a les seves filles, i les protestes de fora es va materialitzar també dins del Palau de Congressos quan un dels cinc premiats, Xavier Ros-Oton, va recollir el seu guardó amb un llaç groc –de recolzament als presos independentistes– a la solapa

Notícies relacionades

El Rei no només va voler evidenciar que pot visitar Catalunya en qualsevol moment –fins i tot aquest, amb una campanya electoral en marxa i els ànims molt caldejats en l’independentisme–, sinó que a més l’acte va servir perquè la seva hereva s’estrenés amb un discurs en català. En el desè aniversari de la Fundació Princesa de Girona, Elionor va remarcar que els seus pares li han parlat «de Girona i de Catalunya sempre amb veritable afecte»i que, «gràcies a ells», la seva germana i ella saben «moltes coses de la història i la cultura catalanes».

«Com a Princesa de Girona, vull honrar la fundació com es mereix i portar amb orgull el seu nom per tot Catalunya, per la resta d’Espanya i per tot el món. Catalunya sempre ocuparà un lloc especial al meu cor», va dir en un perfecte català.