els reis, a barcelona

Òmnium demana a Colau no cedir espais públics a la monarquia

«Demanem obrir un debat a la ciutat perquè el monarca deixi de tenir privilegis i no se cedeixin edificis públics als Borbons», ha insistit Mauri

zentauroepp50741834 04 11 2019 el vicepresidente de  mnium cultural  marcel maur191104131705

zentauroepp50741834 04 11 2019 el vicepresidente de mnium cultural marcel maur191104131705 / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El vicepresident d’Òmnium Cultural,Marcel Mauri, ha demanat aquest dilluns a l’Ajuntament de Barcelonaque «no cedeixi cap espai de titularitat municipal a la monarquia» per celebrar actes ni per allotjar-se, el dia en què elsReis, acompanyats de les seves filles Elionor i Sofia, presidiran els Premis de la Fundació Princesa de Girona(FPdGi) a Barcelona.

En una roda de premsa a Montjuïc, Mauri ha lamentat que espais com el Palauet Albéniz s’utilitzin com a espai «privilegiat» per allotjar la Família Reial i no se cedeixin a entitats culturals per a ús de la ciutadania. «Demanem obrir un debat a la ciutat perquè el monarca deixi de tenir privilegis i no se cedeixin edificis públics als Borbons. No pot ser que tinguin espais a la seva lliure disposició a Barcelona i Catalunya», ha insistit.

Mauri ha retret al rei Felip VI la seva «actitud negligent» en el discurs que va fer el 3 d’octubre del 2017 després de la celebració de l’1-O, i ha assenyalat que Barcelona està militaritzada davant de la visita del Monarca.  També ha explicat que han presentat una proposta a l’ajuntament, dirigit per Ada Colau, per celebrar un acte cultural al Palauet Albéniz el diumenge 24 de novembre, que requereix permís municipal: «Una jornada amb cultura per a tothom contra els privilegis d’uns quants».

El vicepresident de l’entitat ha explicat que s’ha exposat la proposta als grups municipals sobiranistes, i ha assegurat que gairebé el 80% dels catalans «suspenen els Borbons», per la qual cosa Òmnium demana que no s’interrompin els usos públics del Palauet Albéniz.

Esborrar el rastre de la Monarquia

«L’Ajuntament de Barcelona hauria de seguir en la línia d’esborrar el rastre de la monarquia a la ciutat, com ja va demostrar quan va retirar el bust de Joan Carles I del saló de plens i va reprovar Felip VI després de l’1-O», ha assenyalat.

Mauri ha demanat recuperar la proposta que es va fer sobre el Palauet Albéniz en la II República, quan es va plantejar convertir-lo en la seu del Museu de la Música, i ha afirmat que un Rei «imposat pel franquisme no pot tenir cap privilegi».

JxCat recolza la petició

El grup municipal de JuntsxCat ha demanat aquest dilluns que l’Ajuntament de Barcelona revoqui la cessió del Palauet Albéniz a la Casa Reial i la de la plaça Universitat a la Junta Electoral Central (JEC) per acollir actes d’aquesta campanya. La presidenta del grup de JxCat, Elsa Artadi, ha anunciat que, en la comissió de Presidència del 20 de novembre, proposaran revocar a la Casa Reial el privilegi de fer ús del Palauet Albéniz, residència oficial de la Família Reial en les seves visites a la capital catalana, així com d’altres instal·lacions municipals, en recolzament a la petició en aquest sentit que ha fet avui Òmnium Cultural.

Artadi ha confiat que la revocació d’aquesta cessió a la Casa Reial i el recolzament a la petició d’Òmnium Cultural a l’ajuntament per poder celebrar un «concert contra la repressió» al mateix Palauet Albéniz, diumenge dia 24, seran aprovades amb el recolzament d’ERC i BComú. En declaracions als mitjans, Elsa Artadi ha criticat la presència de Felip VI a Barcelona per assistir a l’entrega dels premis Princesa de Girona 2019 i ha considerat «una autèntica vergonya que el rei espanyol vingui a fer campanya electoral pels partits monàrquics».

La presidenta del grup municipal de JxCat també ha demanat a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que revoqui urgentment la cessió a la JEC de la plaça Universitat com a espai perquè els partits facin campanya electoral i així no haver d’obligar els joves acampats a abandonar el lloc.

Notícies relacionades

Artadi ha explicat que JxCat no demanarà fer cap acte a la plaça Universitat, però que altres partits ho faran, i per això ha demanat a l’alcaldessa que retiri aquest espai d’entre els cedits a la JEC i habiliti altres llocs perquè puguin «conviure» la protesta i els drets dels partits a fer campanya.

A més, la líder municipal de JxCat ha denunciat que l’Ajuntament de Barcelona està fent «un ús partidista d’aquesta campanya electoral cada dia».