DEBAT ELECTORAL

Abascal assegura per error que el Govern no va permetre als agents utilitzar material antiavalots a Catalunya

El candidat de Vox al 10-N va afirmar en el debat electoral que «el Govern no va permetre a policies i guàrdies civils» utilitzar pilotes de goma

Leader of VOX party, SantiagoÊAbascal is seen before a televised debate ahead of general elections in Madrid, Spain, November 4, 2019. REUTERS/Susana Vera

Leader of VOX party, SantiagoÊAbascal is seen before a televised debate ahead of general elections in Madrid, Spain, November 4, 2019. REUTERS/Susana Vera / SUSANA VERA (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Efe

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha assegurat durant el debat electoral del 10 de novembre que el Govern socialista no va permetre alspolicies nacionals utilitzar material antiavalots durant els primers dies de disturbis per la sentència del procés a Catalunya. [Seguiu les últimes notícies de Catalunya i les eleccions generals].

Però és fals: la Policia Nacional va fer servir aquest equipament des de la primera jornada de protestes.

Abascal: «Jo vaig parlar amb els policies, amb els guàrdies civils, la setmana passada i ho estaven passant realment malament. Se sentien abandonats pel Govern. No se’ls permetia els primers dies utilitzar material antiavalots».

Fets: No és cert. Des de les primeres hores després de conèixer-se la sentència del procés, el mateix dilluns 14 d’octubre, la Unitat d’Intervenció Policial (UIP) ja va fer servir material antiavalots en la seva intervenció a l’aeroport del Prat, on es van desplaçar nombrosos manifestants.

Pilotes de goma i foam

Notícies relacionades

Els dies següents, tant agents de la Policia Nacional com dels Mossos van fer servir material antiavalots, com ara pilotes de goma o de foam, respectivament, a més de gasos lacrimògens i tancs d’aigua per dispersar els joves que van protagonitzar aldarulls violents als carrers del centre de Barcelona. Quatre persones han perdut un ull per les pilotes de goma en els greus disturbis d’octubre.

Així ho van confirmar fonts policials consultades per Efe durant les protestes i fotografies i vídeos publicats per mitjans de comunicació.