Rufián acusa el PSOE d'estar «acovardit davant del feixisme»

Aragonès titlla Felip VI de «net polític de Franco»

El líder extramurs d'ERC apel·la al vot útil contra els socialistes

zentauroepp49181114 rufian190723092509

zentauroepp49181114 rufian190723092509 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Aquest dissabte, ERC ha celebrat l’acte central d’aquesta campanya electoral a poques desenes de metres del seu líder, Oriol Junqueras, que compleix 13 anys de condemna al CP Lledoners. Just el dia que es compleixen dos anys de la seva entrada a la presó. Un context que difícilment podia no marcar el to de les 13 intervencions polítiques de l’acte. Sigui per això o per tàctica electoral, el cert és que els republicans van elevar molt el to. Tots els participants. Començant pel gairebé sempre Gabriel Rufián o el no menys calmat Pere Aragonès. Tots dos van acabar a plens pulmons davant el milers d’assistents a l’esplanada veïna al recinte penitenciari.

Rufián i Aragonès van anar a totes en l’assetjament i demolició al PSC, al PSOE i als seus respectius líders, Miquel Iceta i Pedro Sánchez. El candidat republicà, després de criticar els visques a la Guàrdia Civil d’Iceta, va aplaudir «el valent poble que s’ha enfrontat a un Govern del PSOE acovardit pel feixisme». I Aragonès deia que l’elecció del 10-N, enquestes a la mà, a Catalunya és òbvia: «O el PSC de la repressió o l’ERC de la llibertat». Apel·lació, per tant, al vot útil independentista.

Pare i net polítics

El coordinador nacional republicà va tornar a afirmar que l’exhumació de Franco i la seva portentosa posada en escena «que va homenatjar el feixisme» va significar el tret de sortida a la campanya. «I la volen tancar portant-nos el Borbó a Barcelona, dilluns. És molt coherent. Són el pare i el net polític d’un estat corrupte i borbònic que continua en un franquisme sociològic, corrupte»

En un moviment sorprenent, per tal com ERC mai valora les enquestes, ni quan els van a favor, Aragonès, utilitzant la cantarella pujoliana del «diuen, diuen, diuen» va recordar que la demoscòpia «dona a Ciutadans a tot Espanya menys diputats que a ERC a Catalunya. Fem-ho possible. Que baixin el cap aquells que han intentat fracturar la convivència a Catalunya» va afirmar un encès vicepresident del Govern.

També la resta de participants van posar el seu gra de sorra a la vehemència de l’acte. Montse Bassa, germana de l’exconsellera Dolors Bassa, condemnada per l’1-O, va titllar de «fatxes els socialistes» per aplaudir la sentència. Una decisió judicial que el mateix Rufián va atribuir al PSOE «via Advocacia de l’Estat» .

Notícies relacionades

Joan Tardà també va arremetre contra la monarquia. Per a l’exdiputat, «la sentència reflecteix la perversitat del règim monàrquic nascut sota el signe de la impunitat. Quan la mentida i la corrupció preval per sobre de la democràcia, el feixisme reneix i les democràcies pateixen».  La conclusió de tot això és que la democràcia a Espanya, per a Tardà, és de ‘low cost’.

Tardà va ser l’únic que es va referir, si més no de passada, als socis d’ERC en el Govern. «Som el fruit del tripartit», va dir cridant el mal temps per als convergents, per afegir que «som els que hem arrossegat el nacionalisme conservador català al republicanisme».