PRECAMPANYA ELECTORAL

La Junta Electoral sanciona Sánchez per ús «electoralista» de la Moncloa

Els jutges consideren que no s'havia d'haver penjat a la web institucional una entrevista a La Sexta

El Govern creu que l'actuació va ser «correcta» i recorda que Rajoy va fer el mateix el 2015

zentauroepp50214173 pedro sanchez191003204703

zentauroepp50214173 pedro sanchez191003204703 / Fernando Bustamante

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Junta Electoral Central (JEC) va acordar aquest dimecres obrir un expedient sancionador a Pedro Sánchez, per haver efectuat manifestacions «electoralistes» en una entrevista a La Sexta i per haver-se penjat la seva transcripció la web de Moncloa, que és l’oficial de l’Executiu. La decisió, sense precedents per a un president del Govern, es pren després de la reclamació presentada pelPP.

L’àrbitre electoral considera que les afirmacions de Sánchez vulneren l’article 50.2 de la llei electoral perquè es fa l’entrevista a través de «mitjans institucionals» i «singularment» perquè es difon a la mateixa al web de Presidència del Govern quan fa declaracions «com a candidat del PSOE» i, per tant, no podia penjar-les en un mitjà institucional perquè vulnera el «principi de neutralitat dels poders públics».

El Govern, en canvi, continua convençut que l’actuació va ser «correcta» i presentarà les seves al·legacions davant de la JEC. Recorda, a més, que existeixen precedents, com l’entrevista que Mariano Rajoy va concedir a 13TV al palau de la Moncloa el 3 de desembre del 2015, també en període electoral.

Fonts governamentals indiquen, a més, que els jutges només qüestionen l’escenografia, però remarquen que, en tot cas, «en el futur es cuidaran encara més tots els detalls per evitar interpretacions no desitjades».

 [Seguiu les últimes notícies de Barcelona i Catalunya aquí].

La JEC reconeix que en la seva decisió d’expedientar Sánchez ha influït que el 17 d’octubre passat ja va advertir als membres del Govern en funcions que s’abstinguessin de fer declaracions electoralistes perquè, si no, els obririen un procediment sancionador. Així mateix, la Junta ha decidit incoar un altre expedient a la ministra d’Educació i portaveu, Isabel Celaá, a qui havia instat a no fer electoralisme al presentar les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA).

En els dos casos, que tenen el seu origen en una denúncia del PP, es recorda que tot el Govern ja estava advertit per havervulnerat el principi de neutralitaten dues rodes de premsa institucionals després del Consell de Ministres.

Principi de neutralitat

Sobre l’entrevista a Sánchez a La Sexta que va ser penjada a la web de la Moncloa, la JEC recorda que la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) prohibeix «qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als èxtis obtinguts, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades a les seves pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions».

La JEC argumenta, a més, que l’entrevista de La Sexta es va realitzar en una seu les sales del palau de la Moncloa, amb una «escenografia» de mitjans institucionals «que no estan disponibles per als candidats restants», i que la transcripció de l’entrevista es va publicar a la web oficial de la Moncloa.

El que no sancionarà serà la declaració institucional que Sánchez va realitzar aquell 25 d’octubre amb motiu de l’exhumació de les restes de Franco. L’organisme arbitral entén que no s’aprecien «connotacions electoralistes, sobretot tenint en compte la concisió i moderació que ha sigut efectuada».

Celaá i l’atur

En el cas de Celaá, la JEC estima parcialment la reclamació del PP per la intervenció de la portaveu del Govern en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres de divendres passat en què, segons el parer de l’organisme arbitral, va incloure «manifestacions valoratives d’assoliments aconseguits en matèria d’ocupació, amb clara connotació electoralista

Al valorar les dades de l’última Enquesta de Població Activa (EPA), Celaá es va vantar que mai abans hi havia hagut «tantes persones en el mercat laboral» i va abundar: «Continuem treballant per aconseguir que aquest país tingui el govern fort que es mereix, un govern que sap treballar en equip i que aspira a aconseguir l’estabilitat que el país necessita». Per a la JEC, realitzar aquestes declaracions en «acte institucional, com és la roda de premsa posterior al Consell de Ministres» suposa trencar aquest article 50.2 que prohibeix utilitzar mitjans públics per fer ‘autobombo’.

La JEC recalca que Celaá va pronunciar aquestes paraules «abans de donar compte del contingut dels acords del Consell de Ministres», per la qual cosa considera que són «manifestacions prèviament elaborades».

Multes

Notícies relacionades

Segons l’article 153 de la llei electoral les infraccions electorals en què podrien haver incorregut tant Sánchez com Celaá estan sancionades amb multes d’entre 300 i 3.000 euros, en el cas que hagin sigut comeses per «autoritats i funcionaris».

Per aquest mateix article de la LOREG la mateixa JEC ja va imposar al president de la Generalitat de Catalunya dues multes, de 3.000 i 2.500 euros, respectivament, per utilitzar mitjans públics de la Generalitat per difondre missatges electoralistes contra altres candidatures.