EL DILEMA CATALÀ

El Parlament votarà sobre l'autodeterminació i el cessament de Buch

El PSC i el PPC presentaran peticions de reconsideració a l'admissió a tràmit de la moció de la CUP

parlament

parlament

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Nova maniobra dels anticapitalistes per posar JxCat i ERC contra les cordes. La Mesa del Parlament ha admès a tràmit aquest dimarts una moció de la CUP en la qual insta la Cambra a «expressar la seva voluntat d’exercir de forma concreta el dret a l’autodeterminació» i emplaça el president, Quim Torra, a cessar el conseller d’Interior, Miquel Buch

El text, que podria contravenir les advertències del Tribunal Constitucional, ha sigut avaluat pels lletrats durant la reunió, segons fonts parlamentàries, però no han sigut «tan taxatius» com quan es van pronunciar sobre la proposta de resolució pactada entre les tres forces independentistes també sobre l’autodeterminació. En aquest cas, consideren que el contingut és «interpretable» i «ambigu» i, de moment, no s’ha encarregat un informe concret per estudiar-lo.

Republicans i postconvergents s’hauran de pronunciar sobre aquests assumptes en el pròxim ple que se celebrarà el 12 i 13 de novembre, pocs dies després de les eleccions generals. No obstant, la seva proposta de resolució conjunta amb els anticapitalistes continua sense tenir data de votació.

Segons fonts parlamentàries, la CUP va vetar que es tramités d’«urgència», per la qual cosa no es pot discutir en el pròxim ple, i ha generat malestar entre els socis de Govern, perquè la maniobra cupaire fa que es voti la seva iniciativa pròpia abans que la consensuada. El següent està marcat al calendari (encara no convocat) per al 20 i 21 de novembre, però encara no hi ha ordre del dia establert. 

«Amnistia total»

El PSC i el PPC presentarà peticions de reconsideració contra la moció de la CUP, mentre que els taronges també estudiaran aquesta maniobra. La Mesa, no obstant, ha tombat aquest dimarts les que van presentar anteriorment sobre la proposta de resolució independentista.  

El text de la CUP, que ha generat controvèrsia a la Mesa, reivindica l’«amnistia total», la «retirada dels cossos policials i militars estatals», la «dissolució dels cossos d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra», el «final de l’apartheid social i la derogació de la llei d’estrangeria», la «suspensió immediata de tots els desnonaments» i la «nacionalització de l’aigua, la llum, el gas i les telecomunicacions», entre altres mesures.

«Violència policial desenfrenada»

Notícies relacionades

A més, insta l’Executiu de Quim Torra a «posar fi a la repressió» i a «parar de forma immediata la violència policial i la coordinació amb l’Estat per executar aquesta repressió», a «reconèixer públicament que no s’han respectat» els principis de «congruència, proporcionalitat i oportunitat», a «reparar el mal» i «depurar responsabilitats», després dels aldarulls desencadenats a Catalunya després de donar-se a conèixer la sentència del procés. 

El text argumenta que l’Estat «s’aguanta avui sobre la repressió i la força bruta» i que Catalunya es troba «en un context de violència policial desenfrenada, justícia polititzada i un sistema mediàtic concentrat en mans d’uns quants que serveix com a eina de control social». Per justificar la seva petició de cessar el conseller Buch afirmen que el seu departament «avala pràctiques policials contràries als drets humans i als drets civils i polítics».