Els Mossos revisaran 15 actuacions d'agents durant els aldarulls

La policia catalana obre la seva investigació interna més gran per analitzar el dispositiu de contenció de les protestes

La burla pel megàfon de «som gent de pau» i l'atropellament d'un jove a Tarragona, entre els casos a examen

zentauroepp50415457 cargas de los mossos  sentencia proces independencia  ap 7 g191015182443

zentauroepp50415457 cargas de los mossos sentencia proces independencia ap 7 g191015182443 / ICONNA GLORIA SANCHEZ

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Daniel G. Sastre

Els Mossos d’Esquadra revisaran 15 actuacions que els seus agents han protagonitzat durant els aldarulls en protesta contra la sentència del procés a Catalunya. Segons fonts consultades per EL PERIÓDICO, entre aquestes actuacions hi ha el cas de l’agent que crida amb sorna per l’altaveu d’un furgó policial «Veniu, som gent de pau» en to jocós; el conductor que avança en una carretera propera a l’aeroport de Barcelona amb manifestants enfilats al seu capó i l’atropellament per part d’un altre vehicle policial a un manifestant a Tarragona que era darrere d’un contenidor envestit. 

En una reunió interna que la cúpula va mantenir la setmana passada a la seu de Sabadell, ja s’havia pres la decisió de revisar casos de possible mala praxi també, es va subratllar llavors, «per respecte» a la resta d’agents que durant aquestes jornades han fet un gran esforç per provar de contenir les milers d’espurnes que salten per tot el territori català. 

L’examen d’aquestes 15 actuacions formaran part d’una auditoria de més envergadura que han acordat aquest dimarts la conselleria d’Interiori la cúpula delsMossos d’Esquadra. Fonts policials remarquen que l’objectiu de l’anàlisi és triple. D’una banda, estudiar quins mitjans materials i humans s’han de canviar o han d’augmentar en el futur per contenir aldarulls violents. De l’altra, veure com ha funcionat la presa de decisions i la transmissió de les ordres durant jornades que han durat moltes hores. En últim lloc, es revisaran possibles casos de mala praxi protagonitzats per agents catalans.

Per aquesta raó l’auditoria la duran a terme conjuntament laDivisió d’Avaluació de Serveis (DAS)i laDivisió d’Afers Interns (DAI). Perquè es tracta d’una revisió general i no únicament destinada a sancionar actuacions poc professionals. En cas que es conclogui que s’han produït, poden acabar en una advertència o consell per part de la DAS o, també, obrint un expedient d’informació reservada per part de la DAI. 

«Garantir el prestigi dels Mossos»

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha aclarit que la decisió s’ha pres «amb la voluntat de garantir el prestigi dels Mossos i perquè no es malmeti la confiança que els té la ciutadania». Budó també ha dit que en els pròxims dies es continuaran revisant actuacions, per la qual cosa la llista de 15 investigacions podria ser encara incompleta.

Notícies relacionades

Malgrat que el Govern manté formalment el seu «recolzament» al conseller Buch, la portaveu de la Generalitat ha insistit en les crítiques a algunes actuacions que s’han abocat en les últimes setmanes des de totes les forces independentistes. «Hem vist imatges que no ens han agradat», ha dit.

Per la seva banda, ni el Cos Nacional de Policia ni el Ministeri d’Interior han manifestat fins ara la seva intenció de revisar algunes de les actuacions de possible mala praxi que també s’han fet públiques durant els últims dies.