Paluzie afirma que els disturbis «fan visible el conflicte» al món

La presidenta de l'ANC afirma que els incidents situen el debat a la premsa internacional

a

a

2
Es llegeix en minuts
Efe / Barcelona

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha assenyalat aquest dilluns que els aldarulls i disturbis entre manifestants i policia «fan visible el conflicte» català, ja que «el món és com és», i ha insistit que «al final, el principal responsable de la violència és l’Estat».

En declaracions a TV-3, després de ser preguntada sobre si les escenes de conflictivitat als carrers poden perjudicar l’independentisme, Paluzie ha assenyalat que «de moment, les enquestes no ho indiquen així» i que és «evident» que aquests «incidents» situen el debat polític a la premsa internacional.

Ha apuntat, en aquest sentit, que el Tribunal Suprem «ha condemnat un moviment absolutament pacífic i democràtic a dos dígits [de penes de presó] per haver organitzat un referèndum d’autodeterminació» i per «haver intentat la independència per mitjans democràtics i pacífics».

Paluzie ha insistit en la necessitat de la «mobilització constant», seguint el model de les protestes de Hong Kong, sempre amb «accions en clau de lluita no-violenta» que, no obstant, han de tenir «l’objectiu polític de desgast de l’Estat».

Resposta tardana

Ha criticat la classe política, al considerar que la seva «resposta política i institucional» a la sentència contra els líders independentistes ha arribat «molt tard», mentre que l’ANC i Òmnium, malgrat les seves diferències, sí que han aconseguit mobilitzacions unitàries, ha ressaltat.

Per la seva banda, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha assenyalat que no li han agradat les imatges de polítics desfilant cap a la manifestació de dissabte, tot i que ha negat que s’habilités un «passadís» per a aquest fi.

«Ja explicarà cadascú amb quina actitud hi va anar», ha dit Mauri, que ha situat la polèmica dins del «marc electoral» actual.

Crítiques a Grande-Marlaska

Ha censurat, així mateix, les declaracions «frívoles», «irresponsables» i «perilloses» del ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, al diari ‘La Razón’, en què comparava la violència viscuda a Catalunya en els últims dies amb la que hi va haver al País Basc.

Notícies relacionades

«Aquest és un Estat que no només vol deshumanitzar, sinó que no té cap tipus d’empatia», ha lamentat en aquest sentit.

JxCat coincideix amb Paluzie

En el mateix sentit s’ha pronunciat la cap de llista de Junts per Catalunya (JxCat) per al 10-N, Laura Borràs, que ha afirmat que els disturbis independentistes dels últims dies «continuen mostrant que hi ha un conflicte que l’Estat no vol resoldre políticament. Aquesta és la voluntat del poble de Catalunya, hauria de ser la voluntat de l’Estat, afrontar políticament un conflicte de naturalesa política, mentre es dimiteixi de la política es produiran reaccions de diversa índole».