EL DILEMA CATALÀ

Aragonès avisa que sense pressupostos serà difícil continuar la legislatura

El vicepresident del Govern rebutja qualsevol acord amb l'Estat que no contempli l'autodeterminació

05/10/2019 Pere AragonÃ?s al Cavatast.

05/10/2019 Pere AragonÃ?s al Cavatast. / @VICEPRESICAT (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Aquest divendres el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha trasmès un avís relatiu als pressupostos de la Generalitat per al 2020. En una entrevista a TV-3, Aragonès ha obert la porta de nou a posar fi a la legislatura si no s’aproven els comptes catalans. «Si no s’aproven els pressupostos, és difícil que continuï la legislatura en condicions normals», ha dit.

Segueix en directe tota la informació sobre la crisi a Catalunya després de la sentència del procés

El conseller ha remarcat que el més greu no són les eleccions o qui serà president, sinó tots els serveis que en quedaran afectats: sanitat, educació, serveis socials.... Aragonès s’ha compromès a «parlar amb el president, Quim Torra, i treballar per trobar una solució» si es constata que JxCat i ERC no compten amb els recolzaments per aprovar els pressupostos.

Rebutja demanar eleccions

Aragonès ha admès que els dos socis del Govern han hagut d’afrontar «un moment molt complex» i que això ha fet aflorar diferències, però s’ha negat a donar l’acord per acabat i demanar eleccions: «Els governs de coalició no són fàcils. El nostre funciona raonablement bé si el comparem amb altres», ha afirmat.

Sobre les veus del seu partit, ERC, que, com Joan Tardà, sí que reclamen convocar eleccions ja, Aragonés ha afirmat que «per ERC parla la direcció d’ERC» i no militants a títol personal.

Autodeterminació innegociable

També ha abordat la situació de bloqueig que viu el procés. Ha tornat a defensar la taula de diàleg sense condicions que va plantejar ahir i ha rebutjat qualsevol acord que no acabi en un referèndum sobre la independència. S’ha referit concretament a la proposta de Podem i els comuns, que remarca que el diàleg no ha d’acabar necessàriament amb un referèndum sobre la independència: «Si la votació no ha de ser sobre la independència, no ens encaixa. El problema que tenim és aquest. No hem fet tot aquest camí per tornar a parlar de l’Estatut o de finançament», ha dit rebutjant així la idea dels comuns.

Notícies relacionades

«Per als independentistes, el camí cap a la independència és irreversible i això només se solucionarà amb diàleg, negociació i un referèndum sobre l’autodeterminació. No podem tallar-li les ales al poble perquè decideixi», ha afegit.

S’ha referit a l’actuació dels Mossos durant els disturbis per expressar la seva «confiança» en la policia catalana, que ha viscut «una setmana complexa». «Confiem en els Mossos. Si hi ha hagut males pràctiques, actuarem. Això està regulat. Com a policia democràtica tenen una autoexigència i està sotmesa a escrutini», ha dit. Sobre les crítiques, ha conclòs: «Sempre hi ha crítiques. És el que passa quan governes».