DESPRÉS DEL VEREDICTE DEL PROCÉS

Carrer per a tothom

El sobiranisme protestarà dissabte contra la sentència i el constitucionalisme defensarà la legalitat diumenge

La plataforma Parlem-Hablemos torna als carrers per exigir diàleg entre administracions

mapa-manifestaciones

mapa-manifestaciones

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els carrers de Barcelona  es converteixen aquest cap de setmana, l'últim abans del tret de sortida a la campanya electoral del 10-N, en un assortiment de manifestacions. Els  sobiranistes estan citats aquest dissabte a les 17 hores al carrer de Marina; els  constitucionalistes, diumenge a les 12 hores al passeig de Gràcia, i els que no es defineixen ni una cosa ni l'altra i accentuen la seva aposta pel  diàleg, dissabte a les 12 hores a la plaça de Sant Jaume.

L' ANC  i  Òmnium Cultural  encapçalaran una marxa amb el lema ‘Llibertat’ convocada amb 115 entitats cíviques i socials per protestar contra la sentència del procés‘’, tot i que no comptaran amb el recolzament de  CCOO  i  UGT. El primer ha donat llibertat als seus afiliats per acudir-hi però la cúpula no hi assistirà; el segon, estarà representat pel seu secretari general, Camil Ros. Més enllà de la participació de les primeres espases de l'independentisme, esperen que els comuns‘’ s'hi sumin. Fonts d'aquest partit asseguren que hi pot haver dirigents que hi acudeixin a títol individual.

Tant la presidenta de l'ANC,  Elisenda Paluzie, com el vicepresident d'Òmnium Cultural,  Marcel Mauri, van fer una crida divendres a una participació «massiva» i van afirmar que la cita «va més enllà del sobiranisme» perquè interpel·la els que consideren que la «repressió» no és la via per sortir del problema. 

Al migdia, la plataforma ‘;Parlem-Hablemos’ que ha restat inactiva durant mesos, torna a convocar una concentració per exigir diàleg amb el mateix format que el 2017: vestits de blanc.

En aquesta ocasió, el PSC no centrarà els seus esforços en aquesta convocatòria, sinó que assistirà a la convocada por Societat Civil Catalana (SCC) diumenge. L'entitat constitucionalista liderada per  Fernando Sánchez Costa  torna als carrers malgrat haver desdenyat aquesta opció durant mesos per evitar incrementar la tensió.

No obstant, els vaivens del Govern i la resposta del sobiranisme contra la sentència de l'1-O ha fet canviar d'opinió la direcció, que comptarà amb el recolzament del PSOE, Cs i el PP. Per part dels socialistes hi acudiran els ministres en funcions d'Exteriors i Foment,  Josep Borrell  i  José Luis Ábalos; i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. Del grup taronja, el líder de Cs Albert Rivera junt amb la líder a Catalunya, Lorena Roldán; i de la popular, el dirigent del PP Pablo Casado, la candidata per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledoy  el responsable del PPC, Alejandro Fernández. També ha confirmat la seva assistència el regidor de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls.

Notícies relacionades

En aquesta ocasió, fan una crida a vestir-se de blanc per representar una «gran marea de concòrdia» i organitzaran un cordó de seguretat per evitar l'entrada d'«ultres» en la marxa que recorrerà el passeig de Gràcia, una cosa que no ha agradat a Vox.