REINHUMACIÓ DEL DICTADOR

L'alcalde de Valladolid reprèn el president del TSJ de Castella i Lleó per opinar sobre Franco

Oscar Puente assegura que dir que l'exhumació «reverdeix l'odi» entre espanyols posa en dubte la «imparcialitat» del magistrat

zentauroepp40559278 madrid 16 10 2017 politica rueda de prensa de oscar puente t171016134146

zentauroepp40559278 madrid 16 10 2017 politica rueda de prensa de oscar puente t171016134146 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’alcalde de Valladolid i portaveu de l’Executiva federal del PSOE, Óscar Puente, ha qualificat d’«inacceptable» que el president del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó, José Luis Concepción, s’hagi pronunciat sobre una «decisió política» com la reinhumació del cadàver de Francisco Franco perquè considera que «posa en dubte la seva imparcialitat» i la seva independència del poder polític.

Així ha opinat el regidor val·lisoletà sobre unes declaracions del dirigent de l’alt tribunal en una entrevista concedida a ‘El Norte de Castilla’ en la qual afirma que l’exhumació del dictador «reverdeix l’odi» que els espanyols ja havien oblidat.

En l’esmentada entrevista, Concepción assegura quel’exhumació de Francisco Franco és un acte que «canvia o que transmuta en rancor la concòrdia que hi ha hagut en aquest país des del 1978» i que és la conseqüència de la «perversa» llei de memòria històrica.

També remarca que aquesta norma, aprovada el 2007 pel Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, «reverdeix l’odi» entre espanyols i mira de «reescriure la història» i convertir en «vencedor» de la Guerra Civil a qui va perdre la contesa del 1939. Concepción valora «amb tristesa» l’exhumació de les restes del dictador i assegura que, el d’ahir, no va ser «el dia del’alegria  que es pinta a tot arreu».

Aval del Tribunal Suprem

Puente ha qualificat les declaracionsd’«inacceptables»  per a un president del TSJCyL, en primer lloc perquè ha apuntat que Concepción ha opinat sobre una decisió política que a més està «avalada pel Tribunal Suprem», que com ha apuntat Puente és el «seu superior jeràrquic» en termes judicials i òrgan «de revisió de les decisions que pren el TSJCyL».

Per això, espera que «esreconvingui», corregeixi aquestes declaracions i «es dediqui a la seva feina» i no faci declaracions que «entren clarament en col·lisió amb les seves funcions».

A més, ha advertit que «si els jutges es dediquen a opinar de decisions polítiques, «potser» als polítics no els queda «més remei que opinar de decisions judicials». I així, ha afegit que el TSJCyL té «entre altres comeses» la tasca de «jutjar els aforats de la Comunitat, entre els quals molts polítics del Partit Popular» i, segons Óscar Puente, Concepción «té un historial d’arxius i absolucions a polítics del PP que connecten molt bé amb aquestes declaracions».

Jutjar els polítics

Segons l’opinió del regidor val·lisoletà, Concepción «hauria de tenir una miqueta menys de marge a l’hora d’opinar sobre decisions polítiques», perquè després «li toca» jutjar representants de les institucions i els partits.

Notícies relacionades

Tot això, ha conclòs, «posa en dubte la seva imparcialitat», així que ha incidit a manifestar el seu «rebuig profund» que els òrgans judicials es pronunciïn d’aquesta manera ja que s’hauria de mostrar com a independents de l’àmbit polític.

En tot cas, l’alcalde de Valladolid ha matisat que en altres casos, com el del Campus de la Justícia de Valladolid sobre el qual Concepción s’ha pronunciat en alguna ocasió, «té tot el dret d’opinar, fins i tot l’obligació de fer-ho», perquè afecta «clarament» la qüestió judicial. «Mai l’he criticat per això, no em molesta», ha precisat.