LA MEMÒRIA HISTÒRICA

Així serà l'exhumació de Franco

valle 1

valle 1

1
Es llegeix en minuts
Alex R. Fischer / Departamento de Infografía

L’exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos i la seva posterior inhumació al panteó del cementiri de Mingorrubio-El Pardo que ha utilitzat en exclusiva la seva família es durà a terme al llarg del matí d’aquest dijous, en una operació que podrà durar entre unes dues i cinc hores aproximadament.

EXTRACCIÓ DEL FÈRETRE

Els treballs d’exhumació s’iniciaran a les 10.30 hores i es prolongaran entre una hora i tres hores. Amb l’ajuda d’un gat hidràulic els operaris retiraran la làpida de la tomba de Franco, que pesa 1.500 quilos

El cos de Franco es conserva dins d’una caixa de zinc segellada, introduïda, al seu torn, en un taüt de fusta que podria estar deteriorat pel pas del temps. Si fos així, la caixa de zinc es traslladaria a una caixa de fusta nova.

TRASLLAT PER LA BASÍLICA

Una vegada extret el taüt i a petició de la família, el prior de la basílica del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, beneirà les restes.

El fèretre serà tret de la basílica a coll pels familiars de Franco fins a l’esplanada del Valle, on esperarà el cotxe de morts. No se’ls permetrà cobrir el taüt amb cap bandera, ni tampoc es retran cap tipus d’honors.

EN HELICÒPTER FINS A MINGORRUBIO

Per al trasllat del fèretre, la primera opció que contempla el Govern és la de l’helicòpter, sempre que el temps ho permeti. Si les condicions meteorològiques fossin adverses les restes del dictador es traslladarien per carretera.

El recorregut fins a Mingorrubio en helicòpter es d’entre 10 i 15 minuts, mentre que si s’optés per la carretera, el temps del viatge augmenta als 30 o 40 minuts. En el trasllat acompanyarà el fèretre, en representació de la família, el seu net Francis Franco.

PANTEÓ FAMILIAR

Notícies relacionades

Ja al cementiri de Mingorrubio, el fèretre es dipositarà a la cripta del panteó familiar dels Franco on està enterrada la seva dona, Carmen Polo.

Tota l’operació d’exhumació, trasllat i inhumació té un cost que el Govern calcula en 63.061,40 euros.