AQUEST DIJOUS A LES 10.30

L'exhumació de Franco permet a Sánchez guanyar espai a la seva esquerra

El PSOE creu que la sortida del dictador «consolidarà» el seu discurs de cara al 10-N però no mobilitzarà

L'oposició acusa el president d'electoralisme per aplicar la mesura abans de les generals

zentauroepp50505648 madrid  15 10 2019  valle de los caidos   foto  jos  luis ro191023215346

zentauroepp50505648 madrid 15 10 2019 valle de los caidos foto jos luis ro191023215346 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Quan l’acusen d’haver caigut en l’«electoralisme» amb l’exhumació de Francisco Franco, una crítica en la qual coincideixen tots els partits de l’oposició, de Podem a Vox, Pedro Sánchez sol contestar que no ha decidit la data en la qual el dictador sortirà del Valle de los Caídos. Si per ell fos, explica el president en funcions, Franco hauria deixat la seva «tomba d’Estat» molt abans d’aquest dijous a les 10.30 del matí, moment en què s’aixecarà, 44 anys després de la seva mort, la llosa sota la qual descansa el cadàver. És cert. Els socialistes van anunciar terminis per exhumar i després van haver de fer-se enrere a causa dels recursos judicials de la família del dictador, fins que el 24 de setembre passat el Tribunal Suprem va donar la raó en tot a l’Executiu.

Però això no significaque a dues setmanes i mitja de les eleccions, davant d’un panorama incert, amb la crisi a Catalunya atraient totes les mirades, el PSOE no tingui dipositades expectatives en la iniciativa, la més simbòlica de totes les dutes a terme per Sánchez. El president en funcions podria haver decidit exhumar Franco passats els comicis, però al conèixer la sentència del Suprem (que autoritza el trasllat del cadàver al petit cementiri de Mingorrubio, a El Pardo, al costat de la seva dona) va tenir clar, expliquen en el seu entorn, que el dictador havia de sortir abans de tornar a les urnes.

L’exhumació servirà perquè Sánchez reafirmi la seva condició de dirigent «d’esquerres», assenyalen en el PSOE, posada en dubte per Pablo Iglesias arran del fracàs de les negociacions d’investidura. Segons el líder de Podem, Sánchez, en realitat, busca un pacte amb el PP. Els socialistes insisteixen que només esperen una abstenció de Pablo Casado, mai un recolzament, i creuen que el trasllat dels ossos de Franco contribuirà a «desmuntar» el relat dels morats. «L’exhumació consolidarà el nostre discurs. Per això, Iglesias insisteix tant que s’ajorni», assenyala un membre de la direcció socialista.

Podem i la dreta

El candidat d’Unides Podem va dir aquest dimecres a TVE que si ell fos president aparcaria el trasllat del cadàver de Franco («una bona notícia», va deixar clar) fins després de les generals. Sánchez li va contestar des d’un míting a Segòvia. «¿Com és possible que l’exhumació, que és una gran victòria de la democràcia, alguns a l’esquerra la pateixin com si fos una derrota?», es va preguntar el president. L’auditori es va posar a aplaudir, perquè la part reservada a Franco, més que cap altra, sempre arrenca aplaudiments en els actes socialistes.

Mentrestant, el PP i Ciutadans amb prou feines s’aturen en aquesta mesura, limitant-se a assenyalar que no ajudarà a combatre l’atur o a tornar la «normalitat» a Catalunya. Només Vox es mostra radicalment en contra que Franco surti del Valle de los Caídos. El partit ultra considera que l’exhumació és, en realitat, una «profanació», i igual com la família del dictador ha intentat paralitzar-la sense èxit.

Impacte a les urnes

Notícies relacionades

A la cúpula socialista asseguren que a Sánchez li convenen tots aquestes reaccions dels partits de l’oposició (la fredor de Podem, el silenci del PP i Cs i la bel·ligerància de Vox), però alhora admeten que l’exhumació, malgrat l’interès que suscita, contribuirà bastant poc al que més necessita el president: reactivar el seu electorat, que no acaba de despertar, fins al punt que les últimes enquestes, publicades després dels disturbis a Catalunya, col·loquen el PSOE per sota dels 123 escons que va aconseguir a l’abril. «No crec que ajudi a mobilitzar, però sí que servirà per demostrar que el Govern compleix amb la seva promesa», assenyala un integrant de l’executiva del partit.

La principal preocupació de l’Executiu són els incidents que l’exhumació pot implicar, sobretot de partidaris del règim. Per això es va prohibir la concentració convocada per a aquest dijous per la Fundació Francisco Franco al cementiri de Mingorrubio i que s’hagi optat per un helicòpter, i no per un cotxe de morts, per transportar el cadàver durant els 60 quilòmetres que separen la seva antiga de la seva nova tomba. Però a la Moncloa confien que no hi hagi problemes greus. El dispositiu, expliquen, està dissenyat al mil·límetre. Han tingut gairebé un any i mig per preparar-ho, des que Sánchez va anunciar que el dictador estaria fora del Valle abans de l’agost del 2018. Al final, serà el 24 d’octubre del 2019, a partir de les 10.30 del matí. El Govern calcula que els ossos hauran sortit entre una i tres hores més tard.